SIRASI MI ŞİMDİ?

Bakanlık, yaz sezonu öncesi Pamukkale’nin güney kapısında tadilat yapacak. Turistlerin yüzde 70’inin kullandığı alan 5 Haziran’a kadar kapalı olacak. Pamukkale ile simgeleşen Antik Havuzun da kapalı olması turizme balta vuracak. Turizmciler isyan ediyor.  

Bakanlığın Pamukkale’deki yeni düzenlemelere ilişkin zamanlaması Denizli turizmini baltaladı. Turistlerin yüzde 70’inin kullandığı Güneş Kapısı ve çevresi yürütülen tadilat çalışmaları nedeniyle kapatıldı. Turistlerin en sık ziyaret ettiği ve kullandığı Antik Havuz da tadilat nedeniyle kapatıldı. Yaz sezonunun arifesinde alınan tadilat kararı turizmciyi isyan ettirdi. 

TURİZME ZARAR VERECEK

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale-Hierapolis Ören Yeri’nde planlanan inşaat çalışmalarının turizme zarar vereceğini kaydetti. Güney Kapısı ile Antik Havuz’daki çalışmanın zamanlamasının yanlışlık olduğunu vurgulayan Şen, “UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan, doğa harikası travertenleri ve tarihi Hierapolis Antik Kentiyle her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan Pamukkale, ülkemizin gözbebeği turizm alanlarından biridir. Ne var ki, 2025 yaz sezonuna günler kala alınan inşaat düzenlemeleri kararı, bu eşsiz değerin ziyaretçi deneyimini ciddi şekilde zedeleyebilir” diye konuştu.

KRİZE YOL AÇABİLİR

Güney Kapısındaki imalatların yıkılması dolayısıyla inşaat güvenlik önlemlerinin alınması amacıyla 18 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Güney Kapısının kullanıma kapatılmasının planlandığını ifade eden Şen, “Pamukkale’ye giriş sağlayan üç kapıdan en çok tercih edilen Güney Kapısı, travertenlere yalnızca 400-500 metre uzaklıktadır. Geniş otopark alanı (1000 araç), sosyal donatıları ve kolay erişimi nedeniyle ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 70’i tarafından kullanılmaktadır.” diye konuştu.

Güney Kapısı’nın planlanan zamanda açılamamasının turizm krizine yol açabileceğini dile getiren Şen, “Bu kapının yoğun sezon öncesi planlanandan daha uzun sürede kapalı kalması durumunda; tur otobüsleri ve bireysel ziyaretçiler Kuzey Kapısına yönlenecek. Kuzey Kapısı’ndan travertenlere ulaşım 2 km yürüme gerektirdiğinden, yaşlı ve engelli ziyaretçiler için ciddi bir mağduriyet oluşacak. Kuzey Kapısı’nın otopark kapasitesi sınırlı ve taşıma altyapısı yetersizliği Karahayıt güzergâhında trafik sorunlarına yol açacak.  Mevcut Hierapolis ören yeri içindeki elektrikli araç sayısı ve yol kapasitesi, yüksek sezonda artan ziyaretçi yoğunluğunu karşılayamayacaktır” ifadelerini kullandı.

ANTİK HAVUZUN KAPALI OLMASI BÜYÜK BİR OLUMSUZLUK

İhalesi geç yapılan Antik Havuzun yoğun sezonda kapalı olmasının ziyaretçi memnuniyetini yok ettiğinin altını çizen Şen, “Pamukkale’nin simgesi haline gelen Antik Havuz, sadece tarihi bir yapı değil; aynı zamanda ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşıladığı bir gölgelik, dinlenme ve sosyal alan işlevi de görmektedir. Şubat sonunda kapatılan antik havuzun ihalesi nisan ayında yapılabilmiş, bitim tarihi ise ağustos sonu olarak açıklanmıştır. Bu durumda Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bölgeye gelen yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçi, antik havuzdan faydalanamayacaktır” görüşüne yer verdi.

TURİZM SEZONU DIŞINDA PLANLAMA-YEREL İŞ BİRLİĞİ

Turizm bölgelerinde yapılacak tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarının mutlaka sezon dışında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, “Yerel turizm paydaşlarının görüşleri dikkate alınmalı, karar süreçleri ilgili taraflarla paylaşılmalıdır. Bu hem bilgi kirliliğini önler hem de daha sürdürülebilir çözümler sunar. Yüksek turizm sezonuna günler kala başlatılacak düzenlemelerin kasım ayı sonrasına ertelenmesi önem taşımaktadır. Böyle bir adım yalnızca Pamukkale’yi değil, Türkiye’nin tüm turizm sektörünü korumak ve güçlendirmek adına önemlidir” ifadelerine yer verdi.

TEMMUZ AYINA DİKKAT ÇEKTİ

Pamukkale'ye 3-4 ayda gelen misafirin temmuzda tek bir ayda geldiğini ifade ede Şen, “Pamukkale'de şu yapılan iyileştirici çalışmalar da bittikten sonra çok faydalı olacak. Mesela antik havuzun yapılmasını ben onaylıyorum. Neden onaylıyorum? Antik Havuz panayır yeri gibiydi. Biri gelmiş uzay çatı yapmış, biri gelmiş eklenti yapmış, biri bilmem ne yapmış. Orası Pamukkale'ye yakışır bir ölçekte değildi. Ama yapılacak olan projeyle orası daha böyle insanların geldiğinde beğendiği bir nokta haline gelecek ama işte biz zamanlama konusunda problem yaşıyoruz. Hani bu tür organizasyonların özellikle ölü sezonda yapılması daha iyi olurdu.” dedi.