ZARAR YÜZDE 100’E ULAŞTI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın Güneydoğu Anadolu’daki etkilerini yerinde inceledi. Bölgedeki buğday, arpa ve mercimek üretiminde yüzde 100’e varan kayıplar yaşandığını belirten Bayraktar, üreticilere acil destek çağrısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan zararları yerinde tespit etmek amacıyla Şanlıurfa, Batman, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’ı kapsayan bir inceleme turuna çıktı.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Kapaklı Mahallesi’nde arpa ve mercimek tarlalarında incelemelerde bulunan Bayraktar, bölgede kuraklığın bitkisel üretimde ciddi verim kaybına yol açtığını belirtti.
“DOĞAL AFETLERİN SAYISI HER YIL ARTIYOR”
Bayraktar, yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“Doğal afetler ülkemizi fevkalade olumsuz etkiliyor. Son yıllarda doğal afetlerin sayısı giderek artıyor. 2014 yılında yaklaşık 400 olan doğal afet sayısı, 2024 yılına geldiğimizde 1.257’ye ulaştı. 2025 yılına da yine doğal afetlerle başladık. Kuraklık, don, dolu, hortum, aşırı yağış gibi olaylar tarımsal üretime büyük zarar veriyor.”
Bayraktar, Nisan ayında 65 ilde don felaketinin yaşandığını, 22 ili ziyaret ettiğini belirterek, “Meyve bahçelerimiz don nedeniyle yandı. Bu bölgede de kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşanacak. Kalite de bazı ürünlerde düşecek gibi görünüyor.”
“BUĞDAY, MERCİMEK VE ARPA ÜRETİMİNDE YÜZDE 100 ZARAR VAR”
Kuraklığın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde büyük kayıplara neden olduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Ekim başından Mayıs ortasına kadar bu bölge yeterli yağış almadı. Bu bölge, Türkiye buğday üretiminin yüzde 20’sini, arpa üretiminin yüzde 15’ini, mercimek üretiminin ise yüzde 80’ini tek başına gerçekleştiriyor. Ancak kuraklık, üretimde ciddi kayıplara yol açtı. Şanlıurfa’da buğday, arpa ve mercimek üretiminde yüzde 100’e varan zarar var. Ne arpa kalmış, ne buğday, ne mercimek. Tarlalar yanmış görünüyor.”
“ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMEZSE GÖÇ KAÇINILMAZ OLUR”
Bayraktar, üreticilerin zararlarının telafi edilmesi gerektiğini belirterek, “Tarımda nüfus yaşlanıyor. Gençleri tarımda tutamazsak bu ülkenin gıda güvenliğini sağlayamayız. Bu afetler, Allah korusun, göçlere neden olabilir. Eğer bu bölgelerin göç vermesini istemiyorsak çiftçimize sahip çıkacağız. Üreticiler böyle günlerde devleti yanında görmek istiyor” diye konuştu.
“ÜRETİCİLERİMİZİN NAKİT YARDIMA İHTİYACI VAR”
Bayraktar, kuraklık nedeniyle üreticilerin ciddi ekonomik zorluklar içinde olduğunu belirterek, “Üreticimizin birçok bankaya borcu var, özellikle kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine. Bu borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz. Üretici bu yıl para kazanamayacak, ama tarlasına girmek zorunda. Tüm girdiler için paraya ihtiyaç var. Üretici, üretime devam edebilmek için devlet desteğini görmek istiyor” dedi.
“SULAMA VE ELEKTRİK MALİYETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR”
Çiftçilerin en büyük taleplerinden birinin sulama ücretlerine destek olduğunu dile getiren Bayraktar, enerji maliyetlerinin de büyük sorun yarattığını belirterek, “Elektrik fiyatları son bir yılda en fazla artan girdi maliyetleri arasında yer alıyor. Sulama ve elektrikte çiftçilerimize destek istiyoruz. Bu maliyetler içinde en önemli kalemler” ifadelerine yer verdi.
“SGK PRİMLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR”
Bayraktar, sosyal güvenlik primlerinin üreticiler açısından ödenemez hale geldiğine dikkat çekerek, “Asgari ücret arttıkça SGK primleri de artıyor. 2021’de 1 milyon olan SGK'ya kayıtlı çiftçi sayısı bugün 400 bine düştü. Gençleri tarımda tutmak istiyorsak, gençlerin SGK primlerinin Hazine tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bu, gençlerin tarımda kalmasını sağlayabilir” diye konuştu.
“KAPALI SULAMA SİSTEMLERİNE GEÇİLMELİ”
Kuraklık tehdidinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini belirten Bayraktar, GAP gibi projelerin tamamlanması ve sulama sistemlerinin modernize edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Sulama randımanımız yüzde 52. Suyun yarısını tarlaya ulaşmadan kaybediyoruz. Açık sulama sistemlerinden vazgeçilmeli. Tüm sulama sistemleri kapalı hale getirilmeli. Vahşi sulama sürdürülebilir değil” dedi.
“GIDA GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE”
Afetlerin, ülkenin gıda güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sulama yatırımlarının tamamlanması çok önemli. Doğal afetler bir gecede bütün emeği yok ediyor. Mardin, Şırnak, Diyarbakır ve Batman illerinde de kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizi ziyaret edeceğiz. Çiftçilerimizin sesini Ankara’ya taşıyacağız. Allah böyle afetleri bir daha göstermesin.”