YEMEK KARTLARINDA KARAR VERİLDİ
Danıştay, yemek kartlarının SGK prim muafiyetini tescilledi. Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, kartların market ve gıda işletmelerinde kullanımının da muafiyet kapsamında olduğunu duyurdu. Karar, işveren, çalışan ve yeme-içme sektörü için önemli bir güvence sağlıyor.

Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren yemek kartlarıyla ilgili önemli bir karara imza attı. Yemek Kartı Hizmetleri Derneği’nin açıklamasına göre, Danıştay’ın verdiği karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek kartı yardımının SGK prim muafiyetini tescilledi. Dernek, bu kararın çalışanların sosyal haklarını koruduğunu ve işverenlerin yemek desteği sunma uygulamasını hukuki zeminde güçlendirdiğini belirtti. Açıklamada, “Karar, iş dünyasında yıllardır uygulanan ve çalışanların sosyal hakları açısından büyük önem taşıyan bir sistemin, yüksek yargı tarafından açık bir şekilde onaylandığını gösteriyor. Karar neticesinde çalışanlar bu sosyal haktan kesintisiz şekilde faydalanmaya devam edecek. Özetle, Danıştay’ın verdiği bu olumlu karar, iş dünyasında yemek yardımları konusundaki ‘yerleşik uygulamanın’ hukuk zemininde teyit edilmesi anlamına geliyor. Hem çalışanlar hem de işverenler için yıllardır süregelen bir hakkın korunması sağlanmış oldu” ifadelerine yer verildi.
MARKETLERDE KULLANIM MÜMKÜN MÜ?
Yemek Kartı Hizmetleri Derneği, uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla yemek yardımlarında daha esnek çözümlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Danıştay’ın kararı, yemek kartlarının market ve diğer gıda işletmelerinde kullanımını da kapsıyor. Açıklamada, “Danıştay, aldığı kararla çalışma hayatının günümüzdeki koşullarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, yemek kartlarının mevcut kullanım alanlarında ayni yemek ve beslenme yardımı niteliğini koruduğunu, kartların kapalı devre çalışma yapısı ve faturalı bir hizmet olmasından dolayı yemek hizmeti ile birlikte market ve benzeri diğer gıda işletmelerinde de kullanılmasının yardım Churches, lokanta, restoran, kafe, market ve büfe gibi birçok esnaf ve gıda işletmesi için de doğrudan ekonomik fayda sağladığı belirtilen açıklamada, kararın sadece sosyal yardımları değil aynı zamanda bu sektörlerdeki ekonomik canlılığı da koruma altına aldığı vurgulandı. Açıklamada, “Sonuç olarak, bu karar yalnızca hukuki bir sonuç değil; aynı zamanda işveren, çalışan ve yeme-içme sektörü için sürdürülebilir bir sosyal yardım modelinin teminatıdır” denildi.
DAHA YÜKSEK YARDIM İMKÂNI
Karar, işverenlerin yemek kartlarıyla çalışanlarına sağladığı yardımların SGK primine tabi olmayacağını teyit ediyor. Bu durum, işverenlerin prim yükü olmadan yemek desteği sunmaya devam edebileceği ve çalışanlara daha yüksek tutarlarda yardım yapabileceği anlamına geliyor. Açıklamada, yemek kartlarının lokanta, restoran, kafe, market ve büfe gibi işletmeler için ekonomik fayda sağladığı, kararın bu sektörlerdeki canlılığı da koruduğu ifade edildi. Dernek, “Sonuç olarak, bu karar yalnızca hukuki bir sonuç değil; aynı zamanda işveren, çalışan ve yeme-içme sektörü için sürdürülebilir bir sosyal yardım modelinin teminatıdır” değerlendirmesinde bulundu.
“EKONOMİYE OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK”
Yemek Kartı Hizmetleri Derneği Başkanı Öner Piyade, Danıştay’ın kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu gelişmeyle işverenlerimizin yemek desteğini sürdürme konusundaki motivasyonu artacak, çalışanlarımız da bu destekten kesintisiz şekilde yararlanmaya devam edecektir. Ayrıca, yeme-içme sektörünün canlanmasına da katkı sağlayacak bu karar ekonominin birçok noktasına olumlu yansıyacaktır. Sistemin yasal güvenceye kavuşmasını memnuniyetle karşılıyor ve kararın çalışma hayatında sosyal hakların daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.