NALLIHAN’DA MOZART’LA YOLCULUK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Nallıhan-Beypazarı yolunda Türkiye’nin ilk melodili yol uygulamasını hayata geçirdi. Sürücüler, belirli bir hızda Mozart’ın Türk Marşı’nı dinleyebiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye’de bir ilke imza atarak Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu’nda melodili yol uygulamasını başlattı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, yol yüzeyine yerleştirilen özel işaretlemeler ve oyuklar sayesinde araçların geçişi sırasında titreşimle ses üretiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uygulamanın Nallıhan’da başarıyla tamamlandığını ve sürücülerin belirli bir hızda seyrederken Mozart’ın Türk Marşı’nı net bir şekilde duyabildiğini belirtti.

TİTREŞİM VE SESLE MELODİ OLUŞUYOR

Bakan Uraloğlu, melodili yol sisteminin çalışma prensibini şu sözlerle açıkladı: “Bu oyuklar veya işaretlemeler, araçların belirli bir hızla geçtiği takdirde müzikal bir melodi oluşturacak şekilde tasarlanıyor. Yüzeydeki her bir oyuk veya işaretleme, farklı frekansta bir nota verecek şekilde konumlandırılıyor. Sürücü sabit hızla seyrettiğinde, oluşan titreşim ve sesler birleşerek hedeflenen ezginin duyulmasını sağlıyor.” Uygulama, 12-16 Mayıs 2025 tarihleri arasında Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu’nun 21. kilometresinde, Eymir Köyü mevkiinde tamamlandı. Proje, Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nı etkilemeyecek bir mesafede gerçekleştirildi.

ANKARA-ESKİŞEHİR YOLUNDA İKİNCİ ETAP

Uraloğlu, melodili yol uygulamasının ikinci etabının Ankara-Eskişehir Devlet Yolu’nun Sivrihisar çıkışı 37. kilometresinde, Kertek mevkiinde 17 Mayıs 2025’te başladığını duyurdu. Bakan, benzer uygulamaların diğer ülkelerde yerleşim yerlerine yakın alanlarda gürültü şikâyetlerine yol açtığını belirterek, “Biz bu nedenle uygulamaları yerleşim alanlarından uzakta yapmayı tercih ediyoruz” dedi.

SABİT HIZ VE YOL KALİTESİ ŞART

Melodili yol uygulamasının etkinliği için belirli teknik kriterlerin önemine dikkat çeken Uraloğlu, “Melodili yol uygulamasının en iyi sonuca ulaşması için, taşıtların saatte ortalama 100 kilometrelik sabit hızlarda seyredebileceği, yolun düz olduğu, üstyapı bozuklukların olmadığı, pürüzsüz bir kaplamaya sahip yollarda yapılması gerekiyor. Melodili yol uygulamasının, kısa sürede aşınarak özelliğini kaybetmemesi ve melodinin en net şekilde duyulabilmesi için mümkün olduğunca düşük trafik hacmi olan, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu yollara yapılması önem arz ediyor” açıklamasını yaptı.