DENİZLİ SESLİ REHBER UYGULAMASI HAYATA GEÇTİ

Pamukkale Üniversitesi’nin sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınma hedefiyle geliştirdiği Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması, kentin doğal ve kültürel mirasını ziyaretçilere tanıtmak için hayata geçirildi. Uygulama, tematik güzergâhlar ve karekodlu yönlendirmelerle Denizli’yi keşfetme imkânı sunuyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan’ın yürütücülüğünde, sürdürülebilir turizm anlayışı ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla hazırlanan Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması (https://seslirehber.pau.edu.tr) 2024 yılında hayata geçirildi. TÜBİTAK destekli “Doğal ve Kültürel Mirasın Aktarılması” ve “Kültürel Mirasın Turizm ile Bütünleşememesinin Nedenleri: Kişiye Özel Seyahat Planlama ve Öneri Sistemlerinin Geliştirilmesi” projeleri kapsamında geliştirilen uygulama, Denizli’nin turistik değerlerini tanıtmayı hedefliyor.

TEMATİK GÜZERGAHLAR VE KAREKODLU LEVHALAR

Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması, yöreye özgü tematik güzergâhlar, haritalar ve destekleyici rotalar üzerine kurgulandı. Proje kapsamında, turistik değerlerin konumları ve güzergâhları karekodlar aracılığıyla haritalandırıldı. “Denizli’yi Keşfet” sloganıyla hayata geçirilen uygulama için bir logo tasarlandı ve karekod içeren yönlendirme levhaları hazırlandı. Uygulama, Denizli’nin doğal ve kültürel zenginliklerini ziyaretçilere kapsamlı bir şekilde sunuyor.

DENİZLİ’NİN ZENGİNLİKLERİ UYGULAMADA

Uygulama, Denizli’nin doğal ve kültürel mirasını geniş bir yelpazede tanıtıyor. Yürüyerek/Bisikletle Denizli Şehir Turu, Müzeler, Gizli Kalmış Köyler, Yaşayan İnsan Hazineleri, Somut Olmayan Kültürel Değerler, Kalemişi Camiler, Kervansaraylar, Tarihi Kentler ve Yapılar, Mağaralar, Yaylalar, Kanyonlar, Şelaleler, Göller, Denizli Gastronomi (GastroDenizli), Laodikya, Tripolis, Tabae ve Attouda Antik Kenti, Hisar Köyü, Pamukkale-Hierapolis Ören Yeri, Honaz Dağı Milli Parkı, Bağ Yolu, Lavanta Bahçeleri, Denizli Kayak Merkezi ve Balon/Yamaç Paraşütü temaları uygulama içinde yer alıyor.

PROF. DR. BERTAN: “DENİZLİ’Yİ KEŞFETME İMKÂNI SUNUYOR”

Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması hakkında bilgi veren PAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, şunları söyledi: “Turizm değerlerin resimleri, konumları ve hakkındaki bilgiler sesli olarak yer almaktadır. Projede ayrıca bu değerleri harita üzerinden seçme seçeneği bulunmaktadır. Projede ekran üzerinden yana doğru kaydırarak Denizli turizm envanterini görme imkânı bulunmaktadır. Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması’nın ana ekranında yukardaki temalar kapsamında yana doğru kaydırarak tüm değerlerin resimleri ile birlikte yer almaktadır. Resimlerin üzerleri tıklanarak değerlerin sesli bir şekilde anlatımı gerçekleşmektedir. Denizli Sesli Rehber Mobil Uygulaması Projesi’nde dinlediğiniz bir değeri sosyal medyada paylaşmak için paylaş seçeneği, bulunduğunuz yeri görmek için konum durumu, durdurma, geri ve ileri alma tuşları, ses kaydının süresi, resimler, ayrıntılı bilgi için açıklama kısmı ve tema altında diğer gezilecek yerler liste halinde belirtilmektedir. Mobil uygulamada liste halinde belli bir sıra dâhilinde Denizli keşfetme imkânı sunulmaktadır. Denizli Sesli Rehber Projemizde ilk tema ‘Yürüyerek Denizli Şehir Turu’ güzergâhıdır. Daha sonra Bisikletle Denizli Şehir Turu, Müzeler, Gizli Kalmış Köyler, Yaşayan İnsan Hazineleri, Somut Olmayan Kültürel Değerler, Kalemişi Camiler, Kervansaraylar, Tarihi/ Kentler ve Yapılar, Mağaralar, Yaylalar, Kanyonlar, Şelaleler, Göller, Denizli Gastronomi (GastroDenizli), Laodikya, Tripolis, Tabae ve Attouda Antik Kenti ve Hisar Köyü, Pamukkale-Hierapolis Ören Yeri, Honaz Dağı Milli Parkı, Bağ Yolu, Lavanta Bahçeleri, Denizli Kayak Merkezi ve Balon/Yamaç Paraşütü temaları bulunmaktadır.”