DSO MECLİSİ’NDEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TALEBİ
Denizli Sanayi Odası (DSO) Haziran 2025 Olağan Meclis Toplantısı’nda ekonomik gelişmeler, sektörel sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, sanayinin karşılaştığı zorlukları ve yeni yatırım teşvik sistemini değerlendirdi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Haziran 2025 Olağan Meclis Toplantısı, DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda düzenlendi. Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, güncel ekonomik gelişmeler, sektörel değerlendirmeler, Mayıs ayı faaliyetleri ve gelecek dönem çalışmaları ele alındı.
SANAYİNİN GÜNCEL SORUNLARI DEĞERLENDİRİLDİ
DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada sanayi sektörünün mevcut durumunu değerlendirdi. 2025 yılı 1. çeyrek büyüme verileri, Mayıs ayı ihracat rakamları, enflasyon, sanayi üretimindeki daralma, istihdam ve işsizlik oranları ile yeni yatırım teşvik sisteminin etkilerini ele alan Kasapoğlu, Ankara’da katıldığı TOBB Ekonomi Şurası’nda yetkili makamlara ilettiği konuları meclis üyeleriyle paylaştı. Kasapoğlu, “Sanayicilerimizin büyük fedakârlıklarla, hatta zararı göze alarak, üretimi ve ihracatı sürdürdüğünü belirttim” dedi.
EKONOMİ POLİTİKALARININ YÜKÜ SANAYİDE
Kasapoğlu, 2025 yılı ilk çeyrek büyüme oranının yüzde 2 ile beklentilerin altında kaldığını, inşaat sektörünün yüzde 7,3’lük artışla büyümeye en fazla katkı sağladığını, sanayi sektörünün ise yüzde 1,8 daraldığını belirtti. Sanayinin GSYH içindeki payının son bir yılda yüzde 21,7’den yüzde 19,2’ye gerilediğini vurgulayan Kasapoğlu, “Büyüme verileri, enflasyonla mücadeledeki sıkılaştırıcı politikaların maliyetini sanayi sektörünün sırtlandığını doğruluyor. Üretim olmadan, elde edilen büyüme geçici, dışa bağımlı ve ekonomik şoklara karşı kırılgan. Dolayısıyla, güçlü bir ekonomik yapı inşa etmenin yolu, başta sanayi olmak üzere tüm sektörlerde üretimi artırmaktan ve verimlilik çalışmalarıyla desteklemekten geçiyor. Üretim ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, sanayicinin desteklenmesi, ekonomi cephesinde güven artırıcı yaklaşımların ivedilikle hayata geçirilmesi, reel sektörün ayakta kalabilmesi için önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Kasapoğlu, sanayicilerin kar marjlarının eridiğini ve uluslararası piyasalarda rekabet için zararına ihracat yaptığını belirterek, “Ülkemizin üretim gücünü dünya pazarlarına taşıyan, istihdam sağlayan ve katma değer oluşturan sanayicimiz, ne yazık ki uluslararası piyasalarda rekabet edebilmek adına büyük fedakârlıklar yapıyor” diye konuştu.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ TALEBİ
Sanayi istihdamının korunması gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, Nisan 2025 işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranının yüzde 7,9’dan yüzde 8,6’ya yükseldiğini, istihdam edilen kişi sayısının ise 316 bin kişi azalarak 32 milyon 359 bine gerilediğini belirtti.
Kasapoğlu, “Bu, son yılların en sert düşüşlerinden biri” dedi. Yaz dönemi için Kısa Çalışma Ödeneği’nin yeniden devreye alınmasının sanayicilere destek sağlayacağını ifade eden Kasapoğlu, “İstihdam destekleri, sadece kriz sonrası değil, risk öncesi dönemde de uygulanabilir hale getirilmeli. Bu kritik süreçte, istihdamın korunması ve işletmelerimizin ayakta kalabilmesi adına, Kısa Çalışma Ödeneği’nin yeniden devreye alınmasının, sanayicimizin mevcut zorluklarla başa çıkmasında önemli bir soluk olacağına inanıyoruz. Özellikle ihracattaki düşüş ve iç piyasadaki daralma göz önüne alındığında, işletmelerimizin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve istihdamı muhafaza edebilmesi için bu tür destekleyici mekanizmalara şiddetle ihtiyaç var. Sahadan gözlemlerimiz bu yönde. Özellikle yaz dönemi için Kısa Çalışma Ödeneği, firmalarımızın finansal darboğazda olduğu bu süreçte, çalışanlarımızı işten çıkarmak yerine istihdamı korumamıza olanak tanıyabilir” dedi.
YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni yatırım teşvik sistemini değerlendiren Kasapoğlu, sistemin bölgesel farklılıklar açısından yalnızca SGK prim teşviklerini etkilediğini, ancak asgari yatırım tutarlarında ciddi artışlar getirdiğini belirtti. Kasapoğlu, “Bu artışlar, mikro ve küçük, geleneksel ve düşük teknolojili üretim yapan firmalar için erişilebilirliği azaltacak. Denizli özelinde bu tutarın 3 milyon TL’den 12 milyon TL’ye çıkarılması, kademeli büyüme hedefleyen işletmelerimiz için istenmeyen bir durum yaratacak. Ayrıca Denizli’nin bulunduğu ikinci bölgede gerçekleştirilecek ve proje bazlı Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi tematik programı kapsamında olmayan konvansiyonel yatırımlar için SGK işveren hissesi desteği süresi de 3 yıldan 1 yıla düşürülüyor. Yeni sistem yüksek teknoloji ve stratejik dönüşüm hedefi olan yatırımlar için daha güçlü bir yapı sunarken, geleneksel ve küçük ölçekli üreticiler için daha seçici ve zorlayıcı bir hale gelmiş durumda. Bu konunun, yerel dinamiklerimize uygun esnekliklerle tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
ÇİN KANTON FUARI VE ÇARDAK OSB GÜNDEMDE
Toplantıda, Askon Demir Çelik firma yetkilisi Barış Karamil, Çin Kanton Fuarı’na ilişkin izlenimlerini paylaşarak global ticaret dinamikleri hakkında bilgi verdi. Çardak OSB Bölge Müdürü Mehmet Yeşilpınar ise Çardak OSB’nin faaliyetleri ve çalışmalarına dair sunum yaptı. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı, dilek ve temennilerle sona erdi.