MALİ MÜŞAVİRLERDEN ‘ÖZDE MALİ TATİL’ TALEBİ
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler, 1-20 Temmuz 2025 tarihleri arasında uygulanacak mali tatilin gerçek anlamda hayata geçirilmesini talep ediyor. Meslek odaları, beyan yükümlülüklerinin tatil sürecinde askıya alınmasını istiyor.

1-20 Temmuz tarihleri arasında yürürlüğe giren mali tatil uygulamasının fiilen işlemediğini belirten mali müşavirler, beyan ve bildirim yükümlülüklerinin tatil döneminde askıya alınmasını istiyor.
MALİ TATİL UYGULAMASI ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun gereği, Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler için 1 - 20 Temmuz 2025 tarihleri arasında geçerli olacak mali tatil uygulaması başladı. Ancak uygulamanın yıllardır kağıt üzerinde kaldığını belirten meslek mensupları, taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
“SÖZDE DEĞİL, ÖZDE MALİ TATİL İSTİYORUZ”
Oda kurulları adına açıklama yapan Başkan Nuri Karakuş, mali tatilin uygulanabilirliğine dikkat çekerek şunları kaydetti:“Mali tatil, meslektaşlarımızın dinlenmesi, nefes alması ve aileleriyle zaman geçirmesi için tanınmış yasal bir haktır. Ancak yıllardır bu tatil, gerçek anlamda uygulanabilir olmaktan çok uzak. Tatilin ortasında verilen beyan süreleri, bitmeyen bildirim yükümlülükleri ve mükellefleri doğrudan ilgilendiren düzenlemeler, meslektaşlarımızı her yıl aynı döngüde yıpratmaya devam ediyor.”
TATİLİN TAKVİMDE DEĞİL, FİİLİYATTA DA VAR OLMASI TALEP EDİLİYOR
Açıklamada, sadece takvim üzerinde tanımlı bir mali tatilin yeterli olmadığı, uygulamanın gerçek anlamda meslek mensuplarına nefes aldırması gerektiği vurgulandı:
“Tatilin sadece takvimde değil, fiiliyatta da uygulanmasını; tatil süresince yeni beyan yükümlülüğü doğurulmamasını; tüm kamu kurumlarının bu sürece uyumlu hareket etmesini ve mesleğimizin çalışma barışının korunmasını talep ediyoruz.”
“BU TALEP MESLEĞİN VE EMEĞİN TALEBİDİR”
Başkan Nuri Karakuş, açıklamasının devamında mali tatilin uygulanabilir olmasının yalnızca meslek mensupları için değil, ekonomik sistemin sürdürülebilirliği açısından da önemli olduğuna dikkat çekti:
“Bu talep sadece bizim değil; mesleğin, emeğin ve hakkın talebidir. Uygulanabilir bir mali tatil, sağlıklı bir mali sistemin de gereğidir.”
“YASADA VAR AMA UYGULANMIYOR”
Son olarak Karakuş, yasada tanımlanan ancak uygulamada işlevsiz kalan mali tatilin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Yasada olan ancak uygulanamayan mali tatil değil, gerçek anlamda uygulanabilen ‘mali tatil’ istiyoruz” dedi.