HAZİRAN İHRACATI 347 MİLYON DOLAR
Denizli’nin ihracatı Haziran 2025’te yüzde 3,1 artışla 347 milyon dolara ulaştı. Türkiye genelinde ihracat yüzde 8 artarken, jeopolitik gerilimler ve imalat endeksindeki düşüş sektörü etkiledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı Haziran 2025’te yüzde 8 artışla 20,5 milyar dolara yükseldi. Denizli’nin ihracatı ise aynı dönemde yüzde 3,1 artarak 347 milyon dolar olarak kaydedildi. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından kayda alınan ihracat ise yüzde 0,7 azalışla 255 milyon dolar oldu. Ocak-Haziran 2025 döneminde Denizli ihracatı, yüzde 8,7 artışla 2 milyar 294 milyon dolara ulaşarak Türkiye genelinde 9’uncu sıradaki yerini korudu.
SEKTÖREL PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Denizli’nin öne çıkan sektörlerinde Haziran 2025 performansı şöyle gerçekleşti: Tekstil-konfeksiyon ihracatı yüzde 1,5 azalışla 96 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatı yüzde 9,4 artışla 70 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatı yüzde 1,2 azalışla 54 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 23 artışla 26 milyon dolar, madencilik ihracatı yüzde 10 artışla 22 milyon dolar oldu. İklimlendirme sanayii yüzde 315, fındık ve mamulleri yüzde 81, makine ve aksamları yüzde 41, otomotiv endüstrisi yüzde 37 artışla dikkat çekti.
İHRACATTA LİDER ÜLKELER
Denizli’nin ihracatında İngiltere, yüzde 4 azalışla 49 milyon dolarla lider konumda yer aldı. İtalya’ya ihracat yüzde 0,3 azalışla 32 milyon dolar, ABD’ye ihracat yüzde 14 azalışla 29 milyon dolar, Almanya’ya ihracat yüzde 0,3 azalışla 26 milyon dolar, Fransa’ya ihracat ise yüzde 6 artışla 15 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DENİZLİ’NİN ÜRETİM GÜCÜ
“Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Araştırması-2024” listesinde Denizli’den 24 firmanın yer alması, kentin üretim ve ihracat kapasitesini gözler önüne serdi. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Bu başarı, yalnızca rakamsal bir veri değil; aynı zamanda Denizli iş dünyasının emek, inovasyon ve istikrarla şekillendirdiği bir başarı hikâyesidir. Tekstil, kablo, bakır ürünleri ve gıda gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımız, dünyanın dört bir yanına Türk malı kalitesini ulaştırıyor. DENİB olarak bizler, ihracatçılarımızın yolculuğunda her zaman yanlarında olmaya, yeni pazarlara erişimde rehberlik etmeye ve Denizli’nin ihracatını daha da yukarılara taşımaya kararlıyız. İnanıyoruz ki sonraki yıllarda bu listeye çok daha fazla Denizlili firmamız dahil olacak. Ülkemiz ihracatının lokomotiflerinden biri olan Denizli, dün olduğu gibi bugün ve yarın da ülkemiz ekonomisine güçlü katkısını sürdürmeye devam edecek” dedi.
İMALAT PMI’DA DÜŞÜŞ
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Haziran 2025’te 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Mayıs ayındaki 47,2’lik değerden düşüş, üretimde daralmaya işaret ediyor. İSO Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, takip edilen 10 sektörün tamamında üretim daralması yaşandı. Talepteki zayıflık, yeni siparişlerin azalmasına neden oldu.
KÜRESEL GERİLİMLERİN ETKİLERİ
İran-İsrail savaşı nedeniyle Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel ekonomide endişelere yol açtı. Dünya petrol tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği bu boğazın kapanması, navlun fiyatları, nakliye sigorta primleri ve petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Hüseyin Memişoğlu, “Ülkemiz açısından bakıldığında; enerji ithalatının büyük ölçüde deniz yoluyla gerçekleştirilmesi, sanayi sektörlerinde yaşanacak maliyet artışları ile artan enerji fiyatlarının enflasyon ve cari açık üzerinde yaratacağı baskı, söz konusu savaşın Türkiye ekonomisine olan başlıca etkileri arasında yer alıyor diyebiliriz” dedi.