FİLİSTİN MESELESİNDE BİLİM DEVREYE GİRDİ

Pamukkale Üniversitesi, IRCICA destekli “Osmanlı Kudüs’ünü Haritalandırmak” projesiyle Filistin meselesine akademik destek sunuyor. Proje, Kudüs’teki Müslüman mülkiyet haklarını belgelemeyi hedefliyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt ile “Osmanlı Kudüs’ünü Haritalandırmak” projesi ekibini makamında ağırladı. İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından desteklenen proje, Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın danışmanlığında ve Prof. Dr. Yasemin Avcı’nın yürütücülüğünde yürütülüyor. Mayıs 2025’te başlayan projenin iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

AKADEMİK EKİP VE BURSİYERLER

Proje ekibinde PAÜ’den Doç. Dr. Kamuran Şimşek, Dr. Öğr. Üyesi Rauf Belge ve Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alaattin Dolu araştırmacı olarak yer alıyor. Ayrıca, PAÜ doktora öğrencilerinden Mihriban Uçar ve Yunus Emre Akyol bursiyer olarak görev yapıyor. Prof. Dr. Yasemin Avcı, doktora eğitiminden bu yana Osmanlı Kudüs’ü üzerine çeşitli uluslararası projelerde yer aldı. Avcı’nın öğrencileri Uçar ve Akyol, TÜBİTAK 1001 destekli “Kudüs’te İmparatorluk Normları: Kamusal Mekân ve Toplumsal Kimlik” projesini kısa süre önce tamamladı.

KUDÜS TAPULARI DİJİTAL ORTAMA AKTARILACAK

Proje kapsamında, 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı el yazması olarak hazırlanan 12 bin tapu kaydı dijital ortama aktarılacak. İkinci aşamada, Kudüs’te mülkiyet sahiplerinin adları ve mülklerin konumları yeni haritalarla görselleştirilecek. Proje, Kudüs Müslümanlarının mülkiyet haklarını belgeleyerek, İsrail’in bu hakları görmezden gelmesine karşı hukuki bir cevap oluşturmayı amaçlıyor.

TARİHİ VE HUKUKİ BELGELEME

Osmanlı Kudüs’ü ilk kez dijital tarih programlarıyla haritalandırılacak. Müslümanlara ait ibadethaneler, vakıf binaları, ticari yapılar, pazar yerleri ve meskenler büyük ölçekli haritalarda işaretlenecek. Osmanlı tapularının hukuki geçerliliğini koruduğu belirtilirken, proje sonuçlarının Kudüs’teki haksızlıkların önüne geçmede önemli bir adım olacağı öngörülüyor. Proje, Kudüs Müslümanlarının şehrin kadim halkı olduğunu vurgulamayı hedefliyor.

REKTÖR GÜNGÖR’DEN DESTEK

Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör, proje ekibini tebrik ederek, “Osmanlı Kudüs’ünü belgeleyecek ve haritalandıracak bu özgün çalışmanın hem akademik alana hem de uluslararası kamuoyuna önemli katkılar sağlayacağına inancım tamdır” dedi. Güngör, ekibin Filistin meselesine sunduğu bilimsel katkıyı takdir ederek başarılarının devamını diledi.