1 MİLYON SAZAN YAVRUSU BIRAKILDI

Denizli’deki göl ve göletler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında 1 milyon 6 bin sazan balığı yavrusuyla buluştu. İl Müdürü Şakir Çınar, sürdürülebilir balıkçılık için vatandaşlara çağrıda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında, 2025 yılında Denizli’deki göl, gölet ve barajlara 1 milyon 6 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü tarafından üretilen yavrular, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla su kaynaklarına salındı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIK HEDEFİ

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında üretimi gerçekleştirilen sazan balığı yavrularından, ilimiz için tahsis edilen 1 milyon 6 bin adet sazan balığı yavrusu ihtiyaç görülen su kaynaklarına bırakılmıştır. Böylece hem balık yoğunluğunun artırılması hem de göllerimizdeki doğal balık popülasyonunun canlı ve sürdürülebilir şekilde devam etmesi amaçlanmaktadır.”

VATANDAŞLARA AVLANMA ÇAĞRISI

Çınar, son beş yılda Denizli’deki su kaynaklarına 3 milyonun üzerinde sazan yavrusu bırakıldığını belirterek, vatandaşlara sorumluluk çağrısında bulunarak, “Yapılan balıklandırma çalışmalarının başarıya ulaşması için vatandaşlarımıza da önemli sorumluklar düşmekte, en az bir kez üremelerine imkan sağlamak için boyu 40 santimetreden kısa sazan balıklarının avlanılmaması önem arz etmektedir. Bu kapsamda İl/İlçe Müdürlüğümüz teknik personeli su ürünleri denetimlerini kararlılıkla sürdürmektedir” ifadelerine yer verdi.

ÇEVRESEL VE YEREL KALKINMA

Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl artan miktarlarda balıklandırma faaliyetlerini sürdürüyor. Yerli tür çeşitliliğinin korunması, balıkçılıkla uğraşan kesimlerin desteklenmesi ve su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği için göl, gölet ve barajlara düzenli olarak balık yavrusu bırakılıyor.