BAHÇELERİNE SU İSTEDİLER
Pınarkent’te su kaynakları tükenen bir grup vatandaş, sulama birliğinin kendilerine su vermesinin sağlanması için Denizli Valiliği’ne giderek yardım istedi. Mahalle muhtarı ise su sıkıntısı nedeniyle vatandaşların önceden bilgilendirildiklerini hatırlattı.
Denizli'nin Pamukkale ilçesine bağlı Pınarkent Mahallesi'nde bir süredir devam eden sulama suyu krizi, valilik önüne taşındı. Mahalle içerisindeki bahçelerine kendileri için sebze diken Pınarkent sakinleri, yıllardır kullandıkları sulama suyu kaynağının kuruması nedeniyle su sorun yaşadı. Dertlerine çare bulamayan vatandaşlar, Denizli Valiliği önünde toplanarak açıklama yaptı. Yetkililerle görüşme istekleri kabul edilen mahalle sakinleri, Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliğinden ovaya sağlanan sulama suyundan mahalle içerisindeki bahçelerine su verilmesini talep etti.
3 SULAMA YAPABİLECEK KADAR SU VAR
Mahalle sakinlerinin sulama suyu taleplerinin değerlendirilmesinde ise kurak geçmesi beklenen sezon öncesi her mahallede toplantılar yapılarak üreticilerin bilgilendirildiği, Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği kaynaklarında yalnızca 2 ya da 3 sulamaya yetecek kadar rezerv bulunduğu, bu kaynağın da alınan karar doğrultusunda bölgenin ana geçim kaynağı olan ürünlerin hasat dönemine yakın planlama dahilinde verilebileceğinin anlatıldığı ve bu karşılık üreticilerden imza alındığı ortaya çıktı. Vatandaşların yaşanabilecek su sıkıntısı konusunda ikaz edildiğini ifade eden mahalle muhtarı da kuruyan kaynağın başından yaptığı paylaşımla, su sorununun çözümsüzlüğüne dikkat çekti.
Tarım arazilerine verilen sulamada sıkıntı yaşanmadığını belirten mahalle sakini Ahmet Durmaz, "Mahallemizin tarla ovasında su var ama su mahalle içerisine gelmiyor. Bizler mahallemizin içerisine de bu suyun gelmesini istiyoruz. Bahçeye kendimiz yemek için diktiğimiz mahsullerimiz kurudu. 50 ağaçlık bahçemdeki ağaçlar da kurudu. Mahallemize suyun verilmesini istiyorum" dedi.
“SUYUMUZ AZALDI”
Mahalledeki bazı kaynakların başka yerleşim alanlarına kullandırıldığını öne süren üretici Ahmet Özcan, "Geçen yıllarda, bahçe sulama suyumuz haftada 1 defa geliyordu. Bu yıl hiç verilmedi. Bizim bahçe sulama suyumuzu DESKi almış, Denizli'ye içme suyu olarak vermiş. Mahallemizden geçen Denizli- Ankara Karayolunun çevresine ağaçlar dikilmiş ve diplerine damla suyu hortumu çekilerek su veriliyor. Oradaki ağaçlar sulanıyor da bizimi bahçemizdeki ağaçlara su verilmeyip kurumaya bırakılıyor" diye konuştu.
Diğer yandan DESKİ vatandaşların içme suyunu bahçe sulamasında kullanmaları konusunda sık sık uyarılarda bulunmuş, yetersiz yağışlar nedeniyle içme suyu kaynaklarının risk altında olduğunu açıklamıştı.
KAYNAK KURUDU
Su talebinde bulunan üreticilere, sulama suyunun sağlandığı Kazanpınar mevkiindeki kaynağın başından yaptığı görüntülü paylaşımla seslenen Pınarkent Mahalle Muhtarı Özlem Çağlar ise "Su kaynağımızdaki manzara, ne yazık ki içler açısı. Su kaynağımızda yeterli su yok. Sulama için hiç suyumuz yok. Umarım susuz kalmayız. Sadece sulama olarak değil, içme suyu olarak da büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Sezon öncesi, sulama birliğinden gelip vatandaşlarımıza yaşanacak sıkıntısı ve alınan tedbirlerle ilgili bilgi verildi. Ovadaki ürenler için bile su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabiliriz. Görüldüğü gibi kaynakta hiç su yok. Olmayan su nasıl verilecek" dedi.