ÇAYBAŞI CAMİİ ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ YENİDEN BAŞLADI
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı Camisi önünde başlattığı ancak Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun cami hakkında korunması gereken kültür varlığı kararı ile durdurulan çevre düzenleme projesi kurulun verdiği izinle yeniden başladı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kasım ayında başlatılan Çaybaşı Camii Meydanı Çevre Düzenleme Projesi kapsamında cami çevresinde yürütülen inşaat çalışmaları, yeni bir şadırvan inşa edilme girişimi tartışmalara neden olmuştu. Meydanı yeniden düzenleyecek olan proje 1956 yılında yapılan caminin şadırvanının kaldırılmasını da içeren projeye önce vatandaşlar ardından da Mimarlar Odası tepki göstermişti.
TESCİL KARARI VERİLDİ
Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 14 Mart 2025 tarihinde yaptığı toplantıda, Denizli’nin Merkezefendi ilçesi Altıntop Mahallesi’nde yer alan ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilen Çaybaşı Camii'nin korunması gerekli kültür varlığı olduğuna karar verdi. Kurul, cami çevresinde izinsiz olarak başlatılan inşaat çalışmalarının durdurulmasına ve yapılan tüm uygulamalara dair bilgi, belge ve projelerin Kurula iletilmesine hükmetti. Ayrıca caminin avlusunda yer alan mevcut şadırvanın yapım tarihine ilişkin belgelerin de sunulması istendi.
KURULDAN İZİN ÇIKTI ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Mart ayından bu yana şadırvan dışındaki çalışmaların yürütüldüğü proje yarım kalırken, Denizli Büyükşehir Belediyesi, proje için gerekli izinlerin alınarak projenin yeniden başladığını duyurdu. Düzenleme yapılan meydana asılan bilgilendirme pankartında, “Çaybaşı Camii çevresinde yürüttüğümüz çevre düzenlemesi ve şadırvan yapım işi, inşaat süreci devam ederken caminin Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescili nedeniyle bir süre durdurulmuştu.26 Haziran 2025 itibarıyla gerekli izinler alınmış olup, çalışmalara yeniden başlıyoruz. Yaşanan gecikmeden dolayı gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.