FELAKETLER ARTACAK
İklim Kanunu’nun meclisten geçmesinin ardından bu kez enerji, maden ve ormanları düzenleyen torba yasa TBMM gündemine alınacak. Çevre örgütleri düzenlemenin getireceği olumsuz sonuçlar için uyarıyor. BMİ üyesi Çallıca; “Tarımsal ve hayvansal üretim zarar görecek. Gıda krizi derinleşecek. Göçler başlayacak. Afetler değil felaketler artacak” uyarısı yaptı.

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen İklim Kanunu’nun ardından çevrecileri isyan ettiren bir yasa tasarısı daha genel kurula geliyor. Torba yasa kapsamında enerji, madencilik ve orman sahaları için yeni düzenlemeler yolda. Türkiye’nin dört bir yanından çevre örgütleri yapılacak düzenlemelerin doğayı, tarımı ve su kaynaklarını yok edeceği endişesini dile getiriyor. Denizli’de çevre mücadelesi ile bilinen Büyük Menderes İnisiyatifi’nin üyesi, veteriner hekim Mustafa Çallıca da yeni düzenlemelerin krizi derinleştireceği uyarısı yaptı.
BU GÜNLERİN İŞARETİ VERİLMİŞTİ
İklim Kanunu'nun genel kurulda onaylanmasından önce; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 2028 yılına kadar olan süreci kapsayan 5 yıllık stratejik planında, yapılacak düzenlemelere dair ipuçları verdiğini söyleyen Çallıca; “3 Temmuz’da kabul edilen düzenleme ile doğanın, yaşam alanlarının ticarileşmesinin önü açıldı. Fosil yakıtların, kömürün terk edilmesi beklenirken çıkarılması daha da kolaylaştırıldı. Halkın sağlığının korunması gerekirken madencilerin yolu açıldı. Su güvenliği ve sulak alanların korunması bu düzenleme ile zayıflatıldı” ifadelerini kullandı.
TORBA YASA GERİ ÇEKİLMELİ
İklim Kanunu’nda eksik kalanların torba yasa ile tamamlanmaya çalışıldığını da belirten Çallıca; “Bakanlık stratejik planında bugünleri anlatmıştı. Maden arama faaliyetlerinin 8 kat, maden sahası ihalelerinin de 6 kat artacağı bu planlamada belliydi. Bakanlık halktan yana değil sermayeden yana olacağını bu şekilde gösterdi. Torba yasanın geri çekilmesini istiyoruz. Düzenlemeler doğadan, yaşamdan ve halktan yana oluncaya kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
GIDA KRİZİ DERİNLEŞECEK
Uyarılarını sürdüren Büyük Menderes İnisiyatifi üyesi Çallıca, “İklim Kanunu'nu meclisten geçirdiler. Şimdi de torba yasayı gündeme getiriyorlar. Bu düzenleme ile enerji, maden ve orman kanunlarında değişiklikler yapılacak. Yaşam alanlarımızdaki tehlike, tehdit boyutuna gelecek. ÇED ve ruhsat süreçleri kısaltılacak, acele kamulaştırma gücü artırılarak mülksüzleşmenin önü açılacak. Maden sahalarına rastlayan ormanlarımızın kontrol ve kullanımı Maden Ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne verilecek. Yerel yönetimler ve Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olan imar planı yetkisi Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığına verilecek. Tarımsal ve hayvansal üretim zarar görecek. Kuraklık ve susuzluğunda etkisiyle gıda krizi derinleşecek. İklim krizi, küresel Isınmayla, iklim göçleri başlayacak. Afetler değil felaketler artacak” diye konuştu.