REKOLTEDE BÜYÜK KAYIP BEKLENİYOR
Türkiye'deki kekik üretiminin yaklaşık yüzde 92'sinin yapıldığı Denizli'de kekik hasadı devam ediyor. Coğrafi işaret belgeli Denizli kekiğinde bu yıl rekoltede yüzde 40 düşüş beklenirken, kekik alanlarında da daralma olduğu açıklandı.

Denizli'de 1990'lı yıllarda tütüne alternatif ürün olarak üretimine başlanan kekik, çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından biri. Pamukkale Belediyesi tarafından yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2021 yılında "Denizli Kekiği" adıyla coğrafi işaret belgesi alınan ürünün üretimi, Pamukkale'nin Gözler, Uzunpınar, Kurtluca ve Güzelpınar mahalleleri başta olmak üzere Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçelerinde yoğun olarak yapılıyor.
İHRAÇ EDİLEN KEKİĞİN YÜZDE 90’I DENİZLİ’DEN
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de kekik ekim alanlarının yaklaşık yüzde 92'sine sahip olan Denizli'de geçen yıl 150 bin dekar alanda 15 bin ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Ürettiği kekiğin yüzde 95'ini dünyanın dört bir yanına ihraç eden Türkiye'de kekik üretiminin yaklaşık yüzde 90'ı Denizli'den karşılanıyor.
Bölgede bahar aylarında kekik tarlalarında ürünlerin dikim ve bakımını yapan üreticiler, haziran ayı sonunda olgunlaşan kekiklerin hasadına başlıyor. Çiftçilerin kimi kekiği orakla biçerken, kimi de makine ile hasat ediyor. Biçilen kekikler, kurutulduktan sonra patozla dövülerek çuvallara doldurulup, satışa hazır hale getiriliyor.
VERİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, kekik hasadında sona yaklaşılmakta olduğunu belirterek, bazı rakımı yüksek olan yerleşim alanlarında son hasatların yapıldığını ifade etti. Bu yıl verimin düşük olduğunu belirten Gemici, “Geçen yılki verimlere kıyaslayıp baktığımızda hemen hemen yarı yarıya düşük verimler. Öncelikle kekiğin sürgün verdiği dönemde aşırı soğuklarda dona maruz kalması ve sonrasında beklenen yağışlar gecikince kekiklerde fazla sürgün ve gelişme gerçekleşmedi. Kavruk kalıp boydan kısa kalan kekiklerin ihtiyaç duyduğu dönemde yağış olmayınca kuraklığın etkisiyle verim düştü.” dedi.
Bu yıl rekoltede büyük düşüş gözlemlendiğini vurgulayan Gemici, “Yüzde kırkın üzerinde verim düşük, yüzde elli olan yerler de var. Şu an piyasa geçen seneki kapanış sezonundaki fiyatlar aralığında. Zaten mahsul zayıf olup da az gelince kadar çiftçi, beklediği fiyat oluşmazsa beklemeye alacak kekiği, satmayı düşünmüyor. Üretici zor durumda. Maliyetler bu kadar artarken geçen sene 650-700 lira yevmiye varken bu sene 1.300-1.400 liradan bahsediliyor kekikteki hasada giden işçinin veyahut da kekik harmanda dövülürken çalıştırdığı işçinin rakamı. Sırf işçilikteki rakamlardır, bunun daha mazotu, gübresi, kullandığı diğer girdileri var.” diye konuştu.
SÖZLEŞMELİ TÜTÜNE GEÇİŞ OLDU
Denizli’de kekik ekili epeyce bir alanın sözleşmeli tütün üretim için daraldığını, bozulduğunu dile getiren Gemici, “Eski dönemlerde 160 bin dekar alanlara kadar kekik olduğu söyleniyordu. Epeyce bir kekik alanlarından bozup sözleşmeli tütüne geçilenler var. Eylüle doğru ÇKS güncellemeleri ortaya çıktıktan sonra ekili alan miktarı belli olur, net rakam ortaya çıkar. Kekikte hem alan daralıyor hem de birim alandan elde edilen verim düşüyor.” ifadelerini kullandı.