TÜRKİYE’NİN İLK DİJİTAL TARIM PROGRAMI ÇAL’DA BAŞLIYOR
Pamukkale Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin ilk Dijital Tarım Teknolojileri Programı ile dijital tarım alanında uzman teknikerler yetiştirmeyi hedefliyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Çal Meslek Yüksekokulu (MYO), Türkiye'de bir ilk olan Dijital Tarım Teknolojileri Programı’na 2025-2026 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmeye hazırlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “Tarımda Dijital Teknolojilere Dayalı Yeni Programlar” başlıklı yazısı doğrultusunda harekete geçen Çal MYO, pasif durumdaki bir programını dönüştürerek bu alanda eğitim vermek üzere gerekli başvuruyu yaptı. Başvuru YÖK tarafından olumlu değerlendirildi ve programa 30 kişilik kontenjan açıldı.
HEDEF: DONANIMLI TEKNİKERLER YETİŞTİRMEK
Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, programın amacını şu sözlerle ifade etti: “Tarım, ülkemizin temel geçim kaynaklarından biridir ve dünya tarımında söz sahibi ülkelerden biriyiz. Ancak, yetiştiricilik aşamasında yapılan yanlış uygulamalar ve yeni teknolojilerin yeterince kullanılmaması, üretimde verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Giderek dijitalleşen dünyada, tarımsal üretimde de dijital teknolojiler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu hassas teknoloji sayesinde insan kaynaklı hataların önemli ölçüde giderilmesinin yanı sıra, ilaçlama, gübreleme, bakım, takip gibi birçok konuda büyük kolaylık sağlanmaktadır. Bu noktada ülkemizin önemli problemlerinden biri, bu teknolojiyi kullanacak donanımlı personel eksikliğidir.”
YENİ DERS İÇERİĞİ VE 3+1 EĞİTİM MODELİ
Yeşilyurt Er, eğitim modeline ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Yükseköğretim Kurulu bu ihtiyacı gidermek amacıyla üniversitelere tarımsal üretimde dijital becerileri artıracak programlar açılması yönünde önerilerde bulunmuştur. Bu öneriler doğrultusunda ilk olarak açılmış olan Çal MYO Dijital Tarım Teknolojileri Programı, sektördeki ihtiyacı karşılayacak donanımlı teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program ders içeriklerinde hem tarımsal üretim hem de dijital teknolojilerin bu üretimde kullanımıyla ilgili konular yer alacaktır. Tarımsal üretim öğrenilmeden, dijital teknolojilerin nasıl kullanılacağının bilinmesinin yeterli olmayacağı düşüncesiyle ders içerikleri bu doğrultuda oluşturulmuştur.”
Programın eğitim şekli ise 3+1 modeliyle planlandı. Buna göre öğrenciler üç dönem boyunca okulda teorik ve uygulamalı eğitim aldıktan sonra bir dönem boyunca sektördeki kurum ve kuruluşlarda iş yeri eğitimi (staj) yapacak.
YENİ ÖĞRENCİLER HEYECANLA BEKLENİYOR
Güçlü akademik kadrosu ile dikkat çeken Çal MYO, tarım sektörünün dijitalleşmesinde öncü rol oynamayı hedefleyen Dijital Tarım Teknolojileri Programı’na ilk öğrencilerini büyük bir heyecanla bekliyor.