İŞTE ÖZEL’E SUNULAN DOSYA
DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya ve kurmayları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e tekstil sektörünün sorunları ve beklentilerini içeren bir dosya sundu. “Denizli Tekstilinin Geleceği İçin Ortak Çağrı” başlığını taşıyan dosyada tekstil sektörü için “Silinmeye değil, desteklenmeye değer” denildi. İşte o dosyadaki detaylar…

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı Mukaddes Başkaya ve yönetim kurulu üyeleri Ankara’da bakanlık temsilcileri ve milletvekilleriyle görüşerek, tekstil sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu.
DETGİS heyeti; kendisi de bir tekstilci olan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı aracılığı ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile TBMM’deki makamında bir araya geldi.
SORUNLARI ANLATTI
DETGİS Başkanı Başkaya, Özel’e tekstil sektöründe yaşanan sorunları ve tekstilci iş insanlarının beklentilerini tek tek anlattı. Başkaya, geçtiğimiz yıl Denizli ihracat toplamının 4,4 milyar dolar olduğunu, bunun 1,4 milyar dolarlık bölümünün tekstil ve hazır giyimden sağlandığını anlattı. Sanayi istihdamının yüzde 35’lik kesiminin tekstil sektörü tarafından karşılandığını ifade eden DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya, sektördeki kadın istihdam oranın ise yüzde 60’ın üzerinde olduğunu ve bu oranın Türkiye ortalamasının da bir hayli üstünde olduğunu hatırlattı. Başkaya; dokuma, örme, ev tekstili ve hazır giyim üretiminde Türkiye’nin yükünün önemli bölümünü üstlenen Denizli’nin küresel dönüşüm sürecinde büyük bir eşikten geçtiğini, bu sürecin başarıyla tamamlanmasının kamu ve özel sektör iş birliği ile mümkün olabileceğini, bu nedenle Ankara temaslarına başladıklarını ifade etti. Heyet daha sonra CHP Lideri Özel’e tekstil sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sundu.
DOSYADA NELER VAR?
Özel’e sunulan dosyada saha gerçekleri işverenlerin gözünden aktarıldı. Denizlili tekstilci iş insanları enerji ve istihdam maliyetlerini sürdürülebilir seviyenin üzerinde olarak nitelendiriyor. İşveren; kur baskısının ihracatçının rekabet gücünü azalttığı uyarısı yapıyor, döviz kazandıran firmaların finansmana erişiminde ciddi sorunlar yaşandığına işaret ediyor.
Dosya içeriğinde; sanayicilerin, tasarım ve markalaşma yatırımlarına verilen teşviklerdeki yetersizlikten de şikayet ettikleri anlatılıyor. Özellikle kadın istihdamının korunabilmesi için sosyal destek mekanizmalarının harekete geçirilmesi çağrısı yapılıyor. Orta ölçekli işletmelerin de sürdürülebilir dönüşümünde karşılaştığı kaynak yetersizliği sorunlar arasındaki yerini alıyor.
TEKSTİLCİ NE İSTİYOR?
‘Denizli Tekstilinin Geleceği İçin Ortak Çağrı’ başlığıyla sunulan metinde, tekstil ve hazır giyimde ihracatın kilogram başına 17,5 dolar olduğu ifade edilerek; “Katma değer sadece yüksek teknolojiyle değil, güçlü üretim altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve sürdürülebilir politikalarla da yaratılır” uyarısı not düşülüyor.
Dosyada, sektör temsilcilerinin enerji ve üretim maliyetlerinden şikâyet ettiği, bunun çözümünün ise enerji teşvikleri ve SGK indirimleri olduğu belirtiliyor. Sektör; finansmana ilişkin sorunlarına çözüm olarak düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkânları talep ediyor.
Talep daralmasına karşı, Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışı tanıtım ve alım heyeti desteği vermesinin önemine dikkat çekiliyor. Katma değer eksiğine karşı tasarım, markalaşma ve dijitalleşmede teşvikler öneriliyor. Yeşil dönüşüme özel fon ve hibelerin de sürdürülebilirlik maliyetleri konusunda nefes aldıracağı, iş gücü eksiğinin ise mesleki eğitim iş birlikleri ve OSB destekleri ile giderilebileceği, kadın istihdamının ise kreş desteği, sosyal destekler ve prim teşvikleri ile korunabileceği dosyada öneriler bölümünde yer alıyor.
145 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
DETGİS Başkanı Mukaddes Başkaya’nın, CHP Lideri Özgür Özel’e sunduğu dosyada hazır giyim sektöründe yılın ilk 5 ayında, ülke genelinde 465 milyon dolarlık ihracat kaybı yaşandığı ve 145 bin kişilik istihdam kaybı oluştuğu ifade edildi. Kur ve faize yönelik baskının, artan üretim maliyetlerinin yanı sıra finansmana erişimdeki zorlukların birçok firmanın üretimini durdurmasına ya da azaltmasına yol açtığı kaydedildi. Konkordato süreçleri ile birlikte piyasada ciddi bir tahsilat krizi oluştuğu ve bu durumun domino etkisi yaptığı uyarısı da yer aldı.
SOSYAL KALKINMA VURGUSU
DETGİS raporunda ayrıca alternatif ve sistemik destekler için ayrı bir bölüm açtı. Bu başlık altında da bir takım düzenlemeler ve desteklerin sağlanması önerildi. Özel’e sunulan dosyanın sonuç bölümünde ise “Denizli tekstil sektörü sadece ekonomik değil, sosyal kalkınma ve toplumsal eşitlik açısından da kritik öneme sahiptir. Kadın emeği, gençlerin istihdamı, ihracat geliri ve bölgesel kalkınmanın kesişim noktasında yer alan sektörümüzün desteklenmesi, ülkemizin uzun vadeli rekabetçiliğine doğrudan katkı sunacaktır” çağrısı yapıldı.
CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı görüşme sonrası; “Üreten, gelişen ve kalkınan bir Türkiye için; tekstil ve hazır giyim sektörünün yeniden ayağa kaldırılması şarttır. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in öncülüğünde, sektörün taleplerinin ve çözüm önerilerinin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.