DENİZLİ’DE BU YATIRIMLARA TEŞVİK VERİLECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Denizli’de teşvik verilecek 4 yatırım alanı belirlendi. Tekstil alanında öncü olan kentte araçlarda kullanılacak teknik tekstil ürünleri ile termoregülasyon battaniye, iş güvenliği amaçlı ayakkabı ve savunma sanayinde kullanılan bot üretimi ile katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkisel ürün üretimine büyük destek sağlanacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından illerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyesinin yükseltilmesi, coğrafi potansiyellerin ve atıl kaynakların değerlendirilmesi, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgede üretimi olmayan, başarı olasılığı yüksek sektörlerin geliştirilmesi, mevcut sektörlerin bağlantılarının desteklenmesi, bölgelerin sektörel öncelikleri doğrultusunda gelişmelerinin hızlandırılması ve kümelenme imkanlarının oluşturulması için hazırlanan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HER İLE 4 ÖNCELİKLİ KONU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yerel kalkınma projesi ile birlikte Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı. Yerel yatırım konularının desteklenmesine ilişkin uygulamaya dair hususları içeren tebliğle Türkiye’nin 81 ilinin her biri için 4 öncelikli yatırım konusu belirlendi. Yerel Yatırım Konuları Listesinde ülke genelinde tespit edilen 324 yatırım konusu içerisinde Denizli’nin üretim çeşitliliğini artıracak, ihracat potansiyelini büyütecek ve yüksek nitelikli istihdama katkı sunacak yatırım alanları da açıklandı.
DENİZLİ’DE ÖNCELİKLİ YATIRIM KONULARI
Kalkınma ajansları eliyle yürütülecek program kapsamında Denizli’yi alanında uzmanlaştıracak, kentte yeni istihdam alanları oluşturacak olan öncelik yatırım konular şunlar:
Ulaşım Araçları Aksam ve Parçalarında Kullanılan Teknik Tekstil Ürünleri Üretimi (Emniyet kemeri kumaşı, tampon yapımında kullanılan plaka vb. ara ürünler)
Termoregülasyon Battaniye ve Teknik Kumaş Üretimi
İş Güvenliği Amaçlı Ayakkabı ve Savunma Sanayinde Kullanılan Bot Üretimi
Katma Değeri Yüksek Tibbi ve Aromatik Bitkisel Ürünler Üretimi
TEŞVİK MİKTARI
Projenin uygulama, izleme ve değerlendirmesi Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 26 kalkınma ajansı aracılığıyla yürütülecek. Denizli’de Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından takip edilecek program kapsamında, destek yatırım tutarının yüzde 15'i ve 240 milyon liraya kadar nakdi destek ya da yatırım tutarının yüzde 20'si ve 240 milyon liraya kadar faiz/kar payı desteği, yüzde 50 yatırıma katkı oranı, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği (6. bölgede 12 yıl, diğer bölgelerde 8 yıl), sigorta primi işçi hissesi desteği (6. bölge illerinde) verilecek.