POS CİHAZI KULLANIMINA SIKI DENETİM GELİYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımını zorunlu hale getiriyor. Başka mükelleflere ait POS cihazı kullanımına ise ağır kısıtlamalar geliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), başkasına ait fiziki ve sanal POS cihazlarının kullanılmasını engellemek amacıyla yeni düzenlemeler içeren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağını hazırladı. Hazırlanan düzenleme ile birlikte perakende mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan mükelleflerin yalnızca kendi adlarına kayıtlı yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar veya güvenli mobil ödeme sistemleri üzerinden tahsilat yapmaları zorunlu hale gelecek.
KİMLER MUAF?
Basit usule tabi mükellefler ve toptancılar bu zorunluluğun dışında bırakılacak. Bu kesimler hariç olmak üzere, perakende faaliyet gösteren tüm işletmeler, EFT-POS özelliği taşıyan, ödeme belgesi ile mali belgeyi tek belge olarak düzenleyebilen cihazları kullanmak zorunda olacak.
KAYIT DIŞI HASILATA KARŞI DENETİM ARTACAK
Denetimler sonucunda, bazı mükelleflerin kendi adlarına olmayan cihazlar üzerinden tahsilat yaptığı ve böylece gelirlerini kayıt dışında bıraktığı tespit edildi. Ayrıca, gerçek bir mal veya hizmet alımı olmayan işlemlerde, sahte gider kayıtları oluşturularak vergi ziyaına yol açıldığı belirtildi. Yeni düzenleme ile bu tür uygulamalara karşı usul ve esaslar netleştirilecek.
POS CİHAZI SADECE KENDİ ADINA KULLANILABİLECEK
Yürürlüğe girecek tebliğe göre, bir mükellef yalnızca kendi adına banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı ile yaptığı üye işyeri anlaşması kapsamında temin edilen POS cihazı veya uygulamasını kullanabilecek. Seyyar EFT-POS cihazları da artık başka mükelleflere tahsis edilemeyecek.
BAYİLER İÇİN İSTİSNAİ UYGULAMA
Bayilik modeliyle çalışan işletmelere ilişkin olarak, ana bayi ile bayi arasındaki ticari ilişki çerçevesinde bazı istisnalar getirildi. Türkiye genelinde en az 30 bayiye sahip olan firmalar, belirli şartları sağlamaları halinde bayilerine ait cihazlarda ana firmaya ait finansal hesapları tanımlayabilecek. Bunun için bayilik sözleşmesi, sliplerde ana firma bilgilerinin yer alması ve yapılan tahsilatların GİB’e bildirilmesi şart olacak.
E-TİCARETTE SANAL POS ESNEKLİĞİ
Elektronik ticaret kapsamında olmayan işlemler için sanal POS kullanımı kısıtlanacak. Ancak, e-ticaret yoluyla mal veya hizmet temini için sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcılar, aracı platformların sağladığı sanal POS'lar üzerinden tahsilat yapabilecek. Bu sayede e-ticaret faaliyetleri aksamadan sürecek.
BANKALARA VE ÖDEME HİZMET SAĞLAYICILARINA YENİ GÖREVLER
Yeni düzenleme ile birlikte banka ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere yalnızca doğru sistem ve cihazları tahsis etmekle kalmayacak, aynı zamanda bu cihazların kullanımını da izleyerek amacı dışında kullanım tespiti halinde gerekli önlemleri alacak.