SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN “DUMANSIZ TÜRKİYE” KAMPANYASI
Tütün kullanımına karşı mücadelede 16. yılını dolduran Sağlık Bakanlığı, “Dumansız Türkiye” temalı yeni bir kampanya başlattı. 2024-2028 dönemini kapsayan eylem planıyla toplumun sigaradan uzaklaşması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünleriyle mücadeleye ivme kazandırmak amacıyla “Dumansız Türkiye” vizyonunu duyurdu. Açıklamada, tütün kullanımının başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türü, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı vurgulandı. Bakanlık, tütün kullanımının dünyada ve Türkiye’de önlenebilir ölümlerin başlıca sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE’DE HER YIL 100 BİN KİŞİ TÜTÜNE BAĞLI NEDENLERLE HAYATINI KAYBEDİYOR
Bakanlık tarafından 2023’te yapılan çalışmaya göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 34,8’inin tütün ürünü kullandığı belirlendi. Tütün kullanımı nedeniyle her yıl yaklaşık 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.
2024-2028 STRATEJİ PLANI UYGULAMADA
Yeni kampanyanın temelini oluşturan Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) ile tütün kullanımının tamamen gündemden çıkarılması ve başta gençler olmak üzere toplumun korunması hedefleniyor. Plana göre bireylerin sigarayı bırakmaları teşvik edilecek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları toplum genelinde yaygınlaştırılacak.
SİGARA BIRAKMA HİZMETLERİNE YOĞUN TALEP
Türkiye genelinde 2009 yılında yalnızca 62 adet olan sigara bırakma polikliniği sayısı, 2025 Haziran sonu itibarıyla 671’e ulaştı. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve bu poliklinikler aracılığıyla sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara rehberlik sağlanıyor.
Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar 2011’den bu yana ücretsiz temin ediliyor. 2025 yılı içerisinde şu ana kadar 72 bin 752 kişi bu ilaçlardan ücretsiz olarak yararlandı.
KAMPANYALARLA BİNLERCE KİŞİYE ULAŞILDI
20 Mayıs – 10 Temmuz tarihleri arasında yürütülen “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” temalı kampanyada 188 bin 760 kişiye ulaşıldı, bu kişilerin 168 bin 601’i sigara bırakma polikliniklerine yönlendirildi. Bu dönemde poliklinik başvurularında geçen yılın aynı dönemine göre %85 artış yaşandı.
KAMU KURUMLARINA “YERİNDE DANIŞMANLIK” HİZMETİ
Kampanya kapsamında kamu kurumlarına yönelik “Yerinde Sigara Bırakma Danışmanlığı Hizmeti” başlatıldı. İlk etapta Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi, İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nda uygulanan bu hizmetin diğer kamu kurumlarına da yaygınlaştırılması planlanıyor.
UZAKTAN POLİKLİNİK HİZMETİ DEVREDE
Sağlık kuruluşlarına başvuramayan vatandaşlar için de uzaktan sigara bırakma poliklinik hizmeti sunuluyor. Böylece daha fazla kişinin bu hizmete erişimi sağlanmış olacak.