YUMURTA İSRAFI DÜZENLEMESİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Sofralık yumurtanın raf ömrüyle ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. “Son tüketim tarihi” ibaresi yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. Yeni düzenlemeyle yumurta israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

RAF ÖMRÜ UZATILDI, TANIMLAR GÜNCELLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurta israfını azaltmak amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde değişikliğe gitti. Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum kapsamında yapılan düzenlemeyle birlikte, sofralık yumurtaların raf ömrüne ilişkin “son tüketim tarihi” ifadesi, “tavsiye edilen tüketim tarihi” olarak değiştirildi. Böylece, tüketiciler için yumurtanın belirlenen tarihten sonra da güvenli şekilde tüketilebileceği konusunda farkındalık oluşturulması amaçlandı.

Yeni düzenlemeye göre, yumurtanın yumurtlama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılması için belirlenen süre 21 günden 28 güne çıkarıldı. Ancak, 28 günün sonunda bu yumurtalar sofralık olarak satılamayacak.

"EKSTRA TAZE" YUMURTA SATIŞINA YENİ KURALLAR

Düzenlemeyle, “ekstra taze” olarak satışa sunulan sofralık yumurtalar için daha sıkı kurallar getirildi. Bu tür yumurtaların yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale geldi. Yumurtlamadan sonra 10 gün içerisinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen sofralık yumurtalar, sofralık olarak piyasaya sunulamayacak ancak yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilebilecek.

B SINIFI YUMURTALAR İÇİN AÇIK VE NET TANIM

Tebliğde, B sınıfı yumurtaların kullanımına ilişkin hüküm de netleştirildi. “B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır” ifadesi, “B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır” şeklinde değiştirilerek yumurtanın insan tüketimine yönelik doğrudan satışının önüne geçilmesi hedeflendi.

YUMURTA ÜRÜNÜ VE YETİŞTİRİCİLİK TANIMLARI DEĞİŞTİ

AB mevzuatıyla uyum sağlanması amacıyla “yumurta ürünü” tanımı güncellenirken, yumurtanın tazeliğini belirlemede kullanılan “hava boşluğu” kavramı da Tebliğ’e eklendi. Ayrıca, “free range” ifadesi, tüketici ve işletmecilerin daha kolay anlayabilmesi amacıyla “açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik” şeklinde revize edildi.

İŞLETMELERE GEÇİŞ SÜRESİ TANINDI

Yeni düzenlemeye uyum sağlamaları için mevcut gıda işletmelerine 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçiş süresi tanındı. Bakanlık, Türk Gıda Kodeksi kapsamında güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla mevzuat çalışmalarına kararlılıkla devam edileceğini bildirdi.