MEB EĞİTİM VE KÜLTÜR YAYINLARI YÖNETMELİĞİ DÜZENLENDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim ve kültür yayınlarına ilişkin yeni yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yeni düzenleme ile yayın süreçlerinde kurullar oluşturulacak, değerlendirme ilkeleri ve başvuru usulleri netleştirildi.

Yeni yönetmeliğe göre, Bakanlıkça yayımlanacak her türlü basılı ve dijital bilim, sanat ve kültür eserlerinin seçimi ile incelenmesine yönelik olarak Danışma Kurulu, Yayın Kurulu ve inceleme komisyonları oluşturulacak.

Danışma Kurulu, Bakan onayıyla oluşturulacak ve üyeleri kültür yayınları konusunda deneyimli Bakanlık personelinden veya dışarıdan uzman kişilerden seçilecek. Bakan Yardımcısı ve Genel Müdür kurulun doğal üyeleri olacak. Danışma Kurulu, Millî Eğitim Şûrası kararları ve millî eğitim politikaları doğrultusunda kültür yayınlarına ilişkin tavsiyelerde bulunacak.

YAYIN KURULU KARAR MERCİİ OLACAK

Danışma Kurulu'nun önerileri, en az 13 üyeden oluşacak Yayın Kurulu tarafından değerlendirilecek. Yayın Kurulu, yayımlanması talebiyle Bakanlığa ulaşan eserlerin değerlendirilmesi ve yayıma karar verilmesinde yetkili olacak. Kurul üyeleri kendi eserleri için başvuru yapamayacak.

ESERLER KOMİSYONLARCA DEĞERLENDİRİLECEK

Eserlerin incelemesi, içeriğe uygun uzmanlardan oluşan en az üç kişilik komisyonlarca yapılacak. Bu komisyonlar; başvurusu yapılan, hazırlatılan veya satın alınacak eserler hakkında rapor hazırlayarak Yayın Kurulu'na sunacak. Alan uzmanı bulunmadığı takdirde dışarıdan uzman desteği alınabilecek. Raporda eksiklik olması ya da zamanında teslim edilmemesi durumunda eser başka uzmanlara da yönlendirilebilecek.

ESERLERDE MİLLİ VE KÜLTÜREL DEĞER VURGUSU

Eserlerin seçim ve hazırlık süreçlerinde milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlere uygunluk, hedef kitlenin seviyesine uygunluk ve Türk Devletleri Teşkilatı üyeleriyle kültürel bağları güçlendirme gibi kriterler esas alınacak.

BAŞVURU USULLERİ BELİRLENDİ

Eserlerini yayımlatmak isteyen başvuru sahipleri, tüm unsurlarıyla düzenlenmiş ve ön tasarımı yapılmış eserlerini, dijital ortamda telif belgeleri ve öz geçmişleriyle birlikte ilgili Genel Müdürlüğe teslim edecek.

HAKLARIN PAYLAŞIMI TANIMLANDI

Yayımlanması uygun görülen telif, tercüme, işlenme ve derleme eserlerde işleme ve temsil hakları eser sahiplerine ve işleyene, çoğaltma ve yayma gibi haklar ise Bakanlığa ait olacak.

YAYIM VE TANITIM SÜREÇLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİNCE YÜRÜTÜLECEK

Eserlerin yayımlanması sürecindeki dizgi, tasarım, tanıtım, baskı ve pazarlama işlemleri MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından yürütülecek. Gerektiğinde hizmet alımı da yapılabilecek.

ESKİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan önceki yönetmelik, yeni düzenleme ile birlikte yürürlükten kaldırıldı.