PAÜ’DEN TEKSTİL SEKTÖRÜNE YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ KATKI

Pamukkale Üniversitesi’nin yürüttüğü ColorSense projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje, tekstil sektöründe renk kalite kontrol süreçlerinde yapay zekâ ile verimliliği artırmayı hedefliyor.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Polat yürütücülüğünde, Öğr. Gör. Mesut Aydınlı’nın doktora tezi çalışması kapsamında hazırlanan “ColorSense - Boyalı Kumaş Renk Kalite Kontrol Süreci İyileştirmesi İçin Yapay Zekâ Destekli Karar Destek Sistemi Tasarımı” başlıklı proje, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje, sanayi ortağı olarak yer alan tekstil firması Ozanteks iş birliğinde yürütülecek. Üniversite-sanayi iş birliği örneği olarak öne çıkan projede, PAÜ’den Prof. Dr. Aşkıner Güngör, Öğr. Gör. Duygu Topaloğlu ve Arş. Gör. Ece Kalaycı’nın yanı sıra 3 doktora öğrencisi araştırmacı olarak görev alacak.

YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ KALİTE KONTROL SİSTEMİ GELİŞTİRİLECEK

Proje kapsamında, tekstil boyahanelerinde halen insan gözüne dayalı olarak yapılan renk kalite kontrol süreçlerinin, yapay zekâ destekli bir karar destek sistemi ile iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu sistem sayesinde hem renk kalite kontrolünde insan kaynaklı hataların azaltılması hem de süreçlerin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Geliştirilecek sistemle birlikte tekstil sektöründe: Kalite yönetimi daha sistematik hale gelecek, İşçilik maliyetlerinde azalma sağlanacak, Enerji kullanımında verimlilik artacak, Yeşil dönüşüm kapsamında su ve karbon salınımının azaltılması hedeflenecek.

Bu kazanımların, sektördeki üretim süreçlerine çevreci ve dijital çözümler getirmesi bekleniyor.

PROJE EKİBİ BİLİM VE SANAYİYİ BULUŞTURUYOR

Projede yer alan akademik kadro, üniversite ile sanayi arasında köprü kurarak bilimsel çalışmaları üretime dönüştürmeyi amaçlıyor. Doktora öğrencilerinin aktif olarak görev alacağı proje, aynı zamanda akademik gelişimi sanayi ihtiyaçları ile entegre edecek şekilde yapılandırıldı.

Bu yönüyle ColorSense projesi, PAÜ’nün üniversite-sanayi iş birliğinde attığı önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.