SINIRDIŞI MASRAFINI İŞVEREN ÖDEYECEK
Yabancı uyruklu kaçak işçi çalıştıran işverene ağır fatura geliyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, Türkiye'de izinsiz çalıştırılan yabancı uyruklular ve ailelerinin sınır dışı edilme sürecine ilişkin tüm masraflar artık işverene ait olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Uluslararası İşgücü Kanununa aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilen ve sınır dışı edilmek üzere il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılar ile varsa bu yabancıların eş ve çocuklarının konaklama giderlerinin, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafların ve gerektiğinde sağlık harcamalarının İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılandığı hallerde bu tutarların işveren veya işveren vekilinden tahsiline ilişkin usul ve esasları belirliyor.
Türkiye’de Uluslararası İşgücü Kanununa aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilerek il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılardan haklarında sınır dışı etme kararı alınan ile varsa bu yabancıların eş ve çocuklarının konaklama giderleri, ülkelerine dönmeleri için gerekli masraflar ve gerektiğinde sağlık harcamaları artık işverene yüklenecek.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMUNUN TESPİTİ
Yönetmelik kapsamında izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar ve bunların işverenine ilişkin bilgiler Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerince kolluk birimleri ve il göç idaresi müdürlüğüne bildirilecek. Kolluk birimlerince izinsiz çalışma sebebiyle haklarında işlem yapılan yabancılar, ilgili mevzuat hükümlerince sınır dışı etmeye ilişkin iş ve işlemlerin tesis edilebilmesi amacıyla il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilecek.
Yabancıların haklarında alınan sınır dışı etme kararı ile bu kararın alınmasından itibaren yabancıların sınır dışı edilmesine kadar geçecek süre zarfında bu Yönetmelik kapsamında Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak harcamaların işveren veya işveren vekilinden 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre zamanında ödenmeyen tutarların tahsil edileceği hususları, işverene veya işveren vekiline il göç idaresi müdürlüğü tarafından tebliğ edilecek.
ALTI AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan iş ve işlemlerin geri gönderme merkezlerinden yürütülmesi halinde, bu süre zarfında yabancıların konaklama giderleri, ülkelerine dönmeleri için gerekli masraflar ve gerektiğinde yapılan sağlık harcamaları, geri gönderme merkezleri dışından yürütülmesi halinde, ülkelerine dönmeleri için yapılan masraflar, 6183 sayılı Kanun uyarınca işveren veya işveren vekilinden tahsil edilecek.
İl göç idaresi müdürlüğü tarafından, işveren veya işveren vekiline, izinsiz çalışan yabancı ve varsa eş ve çocukları için Başkanlık bütçesinden yapılan ve yabancıdan tahsil edilemeyen gider, masraf ve harcamaların bir aylık ödeme süresi içinde ilgili muhasebe birimine ödenmesi gerektiği yazılı tebligat ile bildirilecek. Bu tutarların süresi içinde ödenmemesi halinde il göç idaresi müdürlüğü tarafından işveren veya işveren vekilinin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne yazı yazılacak.
Yönetmelik kapsamında, sınır dışı edilme kararı alınan yabancıların geri gönderme merkezlerindeki günlük barınma maliyeti, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından her mali yıl başında sabit bir tutar olarak belirlenecek. Bu tutarlar, 3 ayı geçmeyen idari gözetim süresi boyunca yapılan harcamaları kapsayacak şekilde hesaplanacak. Başkanlık tarafından yabancıların en fazla üç aylık idari gözetimi süresince katlanılan maliyetler işveren veya işveren vekilinden tahsil edilecek.