İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN ORMAN YANGINLARI REHBERİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, artan orman yangınlarına karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla kapsamlı bir rehber hazırladı. Rehberde, yangınların önlenmesi için alınması gereken tedbirler ve yangınla karşılaşılması durumunda yapılması gereken acil müdahaleler detaylı bir şekilde yer alıyor.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, orman yangınlarını önlemenin en etkili yolunun, her bir vatandaşın sorumluluk bilinciyle hareket etmesi olduğu vurgulandı. "Yeşil vatanımızı hep birlikte koruyalım" çağrısıyla birlikte, yangına sebep olabilecek en küçük ihmallerden dahi kaçınılarak doğanın ve geleceğin korunması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, önümüzdeki günlerde daha dikkatli olunması ve orman yangınlarına karşı duyarlı davranılması gerektiği ifade edildi.
ACİL DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER
Yayınlanan infografik, vatandaşların bir orman yangını görmeleri halinde atmaları gereken adımları açıklıyor. Görselde, yangın riskinin görülmesi durumunda 112 Acil Çağrı Hattı'nın aranması gerektiği belirtiliyor. Her saniyenin hayati önem taşıdığı, hızlı ihbarın hayat kurtardığı ve ormanları koruduğu özellikle vurgulanıyor. Türkiye'nin yangın risk haritasına da yer verilen görselde, sıcak hava, düşük nem, şiddetli rüzgar gibi faktörlerin ihmal ve dikkatsizlikle birleşmesi halinde felaketlerin kaçınılmaz olabileceğine dikkat çekiliyor.
YANGINLARA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde, orman yangınlarına karşı alınması gereken önemli tedbirler şu şekilde sıralanıyor:
-
"Ormanlık alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı, ormanlarda ateşli piknik yapılmamalı."
-
"Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı, ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve kara yollarına sigara izmaritleri atılmamalı."
-
"Anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya teşebbüs edenler uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli."
-
"Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı."
-
"Ormanlık alanlara yakın yerlerde havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı."
-
"Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli."
-
"Enerji nakil hatlarına zarar verecek ve yangına sebep olabilecek davranıştan kaçınılmalı."