DENİZLİ’DE GÖKYÜZÜ PARKI KURULACAK
Denizli'nin Beyağaç ilçesindeki Topuklu Yaylasında bu yıl 5’incisi düzenlenecek Prof. Dr Ethem Derman ile Sandras Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri, 31 Temmuz - 3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Karanlık olarak Türkiye’nin en elverişli bölgelerinden olan Topuklu Yaylası’nın “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsüne kavuşması için son aşamaya gelindiği bildirildi.

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde bu yıl 5’incisi düzenlenecek Prof. Dr Ethem Derman ile Sandras Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri, 31 Temmuz - 3 Ağustos tarihleri arasında Topuklu Yaylasında gerçekleştirilecek. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda gökbilim sevdalısını ağırlayacak etkinlikte astrofotoğrafçılar, gece yaylanın karanlık ortamında gökyüzünü fotoğraflayacaklar. Işık kirliliği olmayan ve karanlık oranı en yüksek olan bölge olan Topuklu Yaylası’nda gerçekleştirilecek 'Sandras Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri' hakkında Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenlendi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş, Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün ve Tahsin Demirciler, etkinlikle ilgili açıklamada bulundular.
“ŞEHİRDE DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ SAĞLIYOR”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Bülent Bozbaş, Denizli’nin ulusal ve uluslar arası tanınabilirliğini sağlamak adına geliştirilen bir projenin daha lansmanında olduklarını belirterek, Beyağaç Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirecek olan Gökyüzü Gözlem Etkinliklerinin her geçen yıl tanınabilirliği artan ulusal ve uluslar arası düzeyde bilim severleri buluşturan bir etkinlik olduğunu ifade etti. Bozbaş, “Tabii bizler bu etkinliklerle binlerce kişiyi Denizli'de buluşturmak istiyoruz ve Denizli'de buluşturuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın şöyle bir ideali var; kentleşmeyi sağlamak. Şehirler kentleştiği an modern şehirler oluyor. Bu anlamda kentleşmeye büyük önem veriyoruz. Çünkü her organizasyon, geliştirdiğimiz her proje bizleri daha ileriye götürüyor. Bu tür etkinlikler devamında şehirde değişim ve dönüşümü de beraberinde getiriyor.” dedi.
Tüm bilim meraklılarını Beyağaç’ta düzenlenecek Topuklu Yaylası Gözlem Etkinliğine beklediklerini ifade eden Bozbaş, organizasyonunun düzenlenmesinde emeği geçen, ev sahipliği yapan başta Beyağaç Belediyesine, bunun yanına yer tahsisinde bulunan Denizli Valiliğine, GEKA’ya, bu konuda uzun yıllar emek veren Tahsin Demirciler’e, Prof. Dr. Ethem Derman’a ve Astrobilgi grubuna, NASA’da uzun yıllar görev yapmış astrofizikçi Umut Yıldız’a, Pamukkale Üniversitesine teşekkür etti. Boşbaş, etkinlik kapsamında bütün hazırlıkların tamamlandığını kaydetti.
5 BİNİN ÜZERİNDE GÖKYÜZÜ MERAKLISI BEKLENİYOR
Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Eskişehir'deki yangında orman personellerinin şehit olmasının kendilerini derinden üzdüğünü ve etkinlik öncesi şevklerini kırdığını belirterek başladığı konuşmasında, bilim adına bu etkinliğin yapıldığını ifade etti. “Onların doğa uğruna verdiği bu onurlu mücadele bizlere emanet ettikleri ormanlarımızı koruma sorumluluğunu bir kez daha derinleştirmiştir” diyen Pütün, “Beyağaç Belediyesi olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümünden emekli değerli hocamız Prof. Dr. Ethem Derman eşliğinde Topuklu Yaylasında gerçekleştirecek olduğumuz Ethem Hoca ile Uluslar Arası Gökyüzü Gözlem Etkinliğine bu yıl da büyük bir heyecanla devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon, bu yıl 31 Temmuz-3 Ağustos arasında tarihleri arasında 5 binin üzerindeki gökyüzü meraklısını ağırlamayı beklemektedir. Yaklaşık 1600 metre rakıma sahip, ışık kirliliğinden uzak yapısıyla Topuklu Yaylası gökyüzü gözlemleri için Türkiye'nin en elverişli bölgelerinden biridir. SOM cihazlarıyla yapılan ölçümlerde 21.80 gibi oldukça yüksek bir karanlık gökyüzü elde edilmiştir. Yaylamızda çadır, konaklama için ayrılmış alanlar, ayrıca karavanla gelenler için ayrılmış alanlar, doğal kaynak suları, sıcak duş, WC ve ulaşım kolaylığı gibi olanaklar mevcuttur." Etkinlik süresince alanımızda uzman hocalarımız tarafından seminerler ve sunumlar yapılacak, çocuklara özel atölyeler ve eğlenceli yarışmalar düzenlenecek, kazananlara başta teleskop olmak üzere çeşitli ödüller verilecektir. Ayrıca profesyonel ve amatör gökbilimcilerin göstereceği teleskoplarla tüm katılımcılar, gökyüzünü yakından izleme imkanı bulacaklardır.” diye konuştu.
SON AŞAMAYA GELDİ
Topuklu Yaylasının “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsüne kavuşması yönündeki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Pütün, “Güvenlik, konaklama, alt yapı ve kırmızı ışıklandırma gibi kriterler yerine getirilmiş olup süreçte 3. ve son aşamaya gelinmiştir. Bu unvanın alınması halinde yaylamız Türkiye'nin ilk sertifikalı karanlık gökyüzü parkı olacaktır. Bu gelişme bölgemizi, yalnızca ulusal değil ulusal arası düzeyde önemli bir gözlem noktası haline getirecektir. Etkinliğimiz tamamen ücretsizdir, yediden yetmişe gökyüzüyle ilgili ilgi duyan tüm vatandaşlarımıza 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Topuklu Yaylasına bekliyoruz. Sloganımız gökyüzü görseli sizi bekliyor.” ifadelerini kullandı.
EN KARANLIK BÖLGELERDEN BİRİSİ
Astro Bilgi gurbundan Tahsin Demirciler de yaptığı konuşmada, etkinliğe katılımın her geçen yıl arttığını belirterek, “Bu sene rekor kırıyoruz. Dünyada bu tür etkinlikler oldukça fazla, gerek Avrupa'da gerek Amerika'da gerek Asya'da bu tür etkinliklere katılan birçok arkadaşımız var. Ama hepsinin söylediği şöyle bir söz var diyorlar ki ‘Gökyüzü gözlem etkinliklerinde biz şimdiye kadar en fazla 1000 sayısını gördük, bugün biz 3 binden, 4 binden, 5 binden bahsediyoruz. Aslında bu dünya rekoru. Neden bu bölgeyi seçtik? Çünkü bu bölge dünyanın belki de en karanlık bölgelerinden birisi. Topuklu Yaylasında yaptığımız ışık ölçümleri gök parlaklığı ölçümleri oldukça yüksek oranda, yani burada kastettiğimiz oran karanlık anlamında. Dolayısıyla da burası bizim için çok değerli. İstiyoruz ki burası Türkiye'nin ilk karanlık gökyüzü parkı olsun.” diye konuştu.
Bu etkinliklerde bazı temel hedeflerini olduğunu vurgulayan Demirciler, “Karanlık gökyüzü farkındalığını oluşturmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'de sertifikalı olarak yok. İnşallah Topuklu Yaylası ilk olacak. İkincisi doğaya saygı ve doğayı koruma bilinci oluşturalım. Çünkü orası bir doğal ortam, hayvanlarıyla ağaçlarıyla havasıyla suyuyla her şeyiyle bir doğal ortam. İnsanlar o doğal ortamı görsün sevsin ve orayı korumaya çalışsın. Üçüncüsü buraya gelen katılımcılara temel astronomi bilgilerini kazandıralım, bunu da önemsiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Toplumda astronomi ve uzay merakının olduğuna fakat insanların bilimsel tarafı olmayan falcılığa yönelmeye başladığına işaret eden Demirciler, “Bizler istiyoruz ki toplumumuza bilimle bir şeyler öğretelim, doğruyu öğretelim, yanlış şeylere kapılmasınlar. Bir başka konu ise tabii ki turizm faaliyetleri, dünyada çok yaygın astro turizm dediğimiz bir turizm alanı var. İnsanlar gökyüzünü izlemek için teleskoplarıyla ya da çıplak gözlerle karanlık gökyüzü parklarına gidiyor. İşte biz de Türkiye'de astro turizm üzerine belki de ilk bölge olacak bu çalışmalara destek verelim istiyoruz. Yaylada bu konunun uzmanı olan akademisyenler de gelecekler. İnsanlarla hem konuşup hem de bu bilinci kazandırmaya çalışacaklar. Bir başka şey de tabii ki bilime ve bilimsel düşünmeye teşvik etmek istiyoruz.” dedi.
SERTİFİKASYON ÇALIŞMASI
Bölgenin karanlık gökyüzü parkı ilan edilmesiyle çalışmalara dikkat çeken Demirciler, “Sertifikasyonla ilgili, bu sertifikayı verecek dünyada tek bir kurum var. O da merkezi ABD’de olan Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi diye bir komite var. Biz buraya resmi başvurumuzu 2022 yılında yaptık, çalışmalar devam ediyor. Üç aşamalı bir ayağı var ve bu üç aşamada bizler tek tek tüm basamakları geçmeye çalışıyoruz. Ama önceliğimiz var, acelemiz var çünkü bir an önce bitirelim istiyoruz. Burası tamamen koruma alanı haline dönüşsün. Bunun için de Topuklu Yaylasının bir an önce ihalesinin tamamlanıp bizim yarım kalan çalışmalarımızı bitirmemizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Etkinlik kapsamında tamamen alanında uzman kişilerle cuma ve cumartesi günleri olmak üzere 23 sunum yapılacağını dile getiren Demirciler, unum konularına baktıklarında temel astronomi bilgileri, uzay hukuku, evrenin yapısı, genişlemesi ve sonu ne olacak, güneş sistemi ve güneş sistemindeki gezegenlerin, uyduların pek bilinmeyen yanlarından bahsedileceğini, astrofotoğrafçılık konusunda gökyüzü fotoğrafı çekimi ile ilgili çalışmalar yapılacağını kaydetti.