3 BİN GENÇ E-TİCARET ÖĞRENECEK
TOBB’un Denizli ile birlikte 5 kenti pilot olarak seçtiği Dijital Usta programı başladı. 3 bin genç e-ticaret eğitimi alacak.

Gençlerin dijital yetkinliklerini artırarak KOBİ'lerin e-ticaret ve e-ihracata katılım süreçlerine destek olması amacıyla hayata geçirilen ‘Dijital Usta’ projesi; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Trendyol ve Habitat Derneği iş birliğiyle başladı. Projenin lansmanı, Denizli Sanayi Odası ev sahipliğinde yoğun katkılımla gerçekleştirildi.
İlk etapta Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Nevşehir ve Ordu'da pilot olarak başlayacak proje kapsamında, toplamda 3 bin gence temel e-ticaret eğitimi verilmesi hedefleniyor. Eğitimler, projeye özel tasarlanan çevrimiçi eğitim platformu üzerinden gerçekleştirilecek. Temel e-ticaret programını başarıyla tamamlayanlar arasından seçilecek 250 genç, akademisyenler ve Trendyol uzmanları tarafından verilecek 36 saatlik sertifikalı e-ticaret ve e-ihracat uzmanlık eğitim programına katılmaya hak kazanacak. Bu aşamayı da başarıyla tamamlayan gençler, e-ticaret uzmanlığı sertifikasına sahip olacak. Eğitimler sonucunda yapılacak değerlendirmeyle belirlenecek 100 genç, proje kapsamında pilot illerdeki KOBİ'lerin e-ticaret ve e-ihracat süreçlerine destek olmak amacıyla istihdam edilerek KOBİ'lerin dijitalleşmesine katkı sunacak.
Projenin çok paydaşlı yapısı, eğitim ve tüm diğer süreçlerin sahada etkili şekilde yürütülmesini sağlayacak. TOBB, geniş yerel yapılanması ve KOBİ'lerle olan ilişkileriyle işletmelerin projeye katılımını desteklerken Habitat Derneği ise gençlerle olan çalışma ve saha operasyonu deneyimi sayesinde gençlerin dijital ve e-ticaret becerilerini geliştirirken istihdama katılım süreçlerini üstlenecek.
"GENÇLERİMİZİ GELECEĞİN İŞ DÜNYASINA HAZIRLIYORUZ"
Dünyanın dijitalleşme yolculuğunda ‘Dijital Usta'lara ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkat çeken Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu programda yaptığı konuşmada; “Denizli Sanayi Odası olarak, Türkiye'nin dijital dönüşümüne ışık tutacak, gençlerimizi geleceğin iş dünyasına hazırlayacak ve KOBİ'lerimizin rekabet gücünü artıracak ‘Dijital Usta Projesi'nin lansmanına ev sahipliği yapmaktan, bu güçlü iş birliğinin bir parçası olmaktan ve beş pilot ilde uygulanacak projenin start verildiği ilk şehir olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Denizli gibi sanayisi güçlü, girişimciliği yüksek bir şehirde bu projenin ilk adımının atılıyor olması, bizler için hem gurur verici hem sorumluluklarımızı artıran bir gelişme. İçinde bulunduğumuz çağ, dijitalleşmenin ve e-ihracatın/e-ticaretin hızla yükselişine tanıklık ediyor. Küresel e-ticaret pazarı, 2024 yılında 6 trilyon doları aşarak rekor bir büyüklüğe ulaştı ve önümüzdeki yıllarda da çift haneli oranlarda büyümesini sürdürmesi bekleniyor. Türkiye olarak bu pastadan daha büyük bir pay almak, üretim gücümüzü dijital kanallarla dünyaya taşımak zorundayız” ifadelerini kullandı.
DİJİTAL USTALARA İHTİYAÇ ARTIYOR
"Türkiye olarak, genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz" diyen Kasapoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle 18-30 yaş arasındaki 20 milyonu aşkın gencimiz, dijital çağın getirdiği fırsatları yakalamaya en hazır kitle. Ancak bu potansiyeli harekete geçirmek için onlara doğru araçları, doğru eğitimi ve doğru istihdam imkanlarını oluşturmak gerekiyor. Rekabetin fiziki sınırları aşarak, küresel dijital pazarlara da yansıdığı bu yeni dünya düzeninde ayakta kalabilmenin yolu, dijital yetkinlikleri en üst seviyeye çıkarmaktan geçiyor. Nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç her geçen gün artarken, dijital alışverişe ve dijital satışa olan bu büyük ilgi, bugün konuştuğumuz ‘Dijital Usta'lara olan ihtiyacı da ortaya çıkarmıştır. Startını güçlü bir sanayi şehri olan Denizli'mizden verdiğimiz "Dijital Usta Projesi"nin bu noktada önemli bir hamle olacağını düşünüyorum. Bu proje sayesinde dijitalleşmenin yükselen gücü, gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkaracak."
ŞAHİN: "DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE GENÇLERİN VE KOBİ'LERİN YANINDAYIZ"
Trendyol olarak, faaliyet gösterdikleri her alanda pozitif etki oluşturma misyonuyla hareket ettiklerini kaydeden Trendyol Grubu Başkan Yardımcısı Sinan Cem Şahin de "Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda hem gençlerin hem işletmelerin yanında durmayı, toplumsal fayda ve kapsayıcı büyüme için bir sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.
Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu ise proje hakkında şu ifadelere yer verdi:
"Habitat Derneği olarak, Trendyol ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Dijital Usta Projesi ile gençlerin e-ticaret ve e-ihracat alanlarında yetkinlik kazanmalarına sahada destek sağlayacağız. Habitat Derneği olarak, Dijital Usta Projesi'ni, Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecine kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik perspektifinden katkı sunan önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz".