BAZI ÜRÜNLERDE EK VERGİLER KALDIRILDI
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, 2018 yılında ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatına getirilen ek vergiler yürürlükten kaldırıldı. Karar kapsamında alkollü içecekler, binek otomobil, makyaj malzemeleri ve yaprak tütün gibi ürünlerde uygulanan ek mali yükümlülükler sona erdirildi.
EK VERGİ UYGULAMASI 2018’DE BAŞLAMIŞTI
ABD’nin 2018’de çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirmesi üzerine Türkiye de karşı tedbir olarak ABD menşeli bazı ürünlere ek gümrük vergisi uygulamıştı. O dönemde Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren düzenleme ilerleyen yıllarda güncellenmiş ancak belirli ürünlerde yürürlükte kalmaya devam etmişti.
TİCARET BAKANLIĞI: MÜZAKERELER ETKİLİ OLDU
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, kararın ABD ile yürütülen olumlu müzakerelerin ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması kapsamındaki istişarelerin sonucunda alındığı belirtildi. Açıklamada, “ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı ek vergilere karşı alınan tedbirler, müzakereler çerçevesinde sona erdirilmiştir” denildi.
“100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ”
Bakanlık açıklamasında ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapılarak, “Türkiye ile ABD arasındaki stratejik diyaloğun önemli bir unsuru olan ekonomik ilişkilerde temel hedeflerden biri 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır. Bu doğrultuda ticari ilişkilerin artırılması, çeşitlendirilmesi ve yeni iş birliği alanlarının geliştirilmesi için çalışmalar sürecektir” ifadelerine yer verildi.




