HER BAĞIŞ, YENİ BİR HAYAT: DENİZLİ’DE FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, 3–9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında kent genelinde farkındalık çalışmaları düzenleyerek, organ bağışının hayati önemine dikkat çekti. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, “Bir kişinin organ bağışı birden fazla insana yaşam şansı verir” dedi.

Her yıl 3–9 Kasım tarihleri arasında, organ bağışının önemini vurgulamak ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ülke genelinde “Organ Bağışı Haftası” etkinlikleri düzenleniyor. Organ bağışı, bir kişinin kendi isteğiyle hayattayken veya ölümünden sonra organlarını başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere bağışlaması anlamına geliyor.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan “Her Bağış Yeni Bir Hayat” projesi, kentte organ bağışı bilincini artırmak ve vatandaşları bağışa teşvik etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl da hafta kapsamında Denizli genelinde merkez ve ilçelerde sağlık ekipleri tarafından stantlar kuruldu. Kamu kurumlarında, mahallelerde, okullarda ve pazar yerlerinde vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları, eğitimler ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.

“HER BAĞIŞ YAŞAMA UMUT VERİR”

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, organ bağışının önemine vurgu yaparak vatandaşları bağış yapmaya davet etti.

Uz. Dr. Berna Öztürk, açıklamasında şunları söyledi:
“Günümüzde binlerce insan, organ yetmezliği nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için uygun bir donör beklemektedir. Denizli’de 1.225 diyaliz hastamız bulunmaktadır. 2025 yılında ilimizde 21 beyin ölümüne karşılık 10 organ bağışı gerçekleşti. Ülkemizde organ bağışı konusunda yürütülen tüm çalışmalara rağmen oranlar hâlâ istenilen seviyelerde değildir.

Ne yazık ki, organ bekleyen hastaların önemli bir kısmı, zamanında uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle toplum olarak organ bağışına daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor.

Ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılabilmektedir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Kişinin yaşlı veya çok genç olması, süregelen sağlık sorunları bulunması organ bağışına engel değildir.

Organ bağışı, yaşamdan yaşama uzanan en değerli armağandır. 2019 yılında başlattığımız ‘Her Bağış Yeni Bir Hayat’ projemiz kapsamında Denizli’de bugüne kadar toplamda 32 bin 133 kişi organ bağışında bulundu ve 2025 yılı 10 aylık dönemde 2 bin 620 kişi organlarını bağışladı.”

ARTIK E-NABIZ ÜZERİNDEN DE ORGAN BAĞIŞI YAPILABİLİYOR

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Türkiye’de organ bağışında yeni bir dönemin başladığını belirterek, vatandaşların artık e-Nabız uygulaması üzerinden elektronik ortamda organ bağışı yapabileceğini açıkladı.

Öztürk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Denizlili vatandaşlarımız İl Sağlık Müdürlüğümüze, kamu, üniversite ve özel hastanelerimize, ilçe sağlık müdürlüklerimize, toplum sağlığı merkezlerimize veya sağlık ekiplerimizce açılan organ bağışı stantlarına başvurarak organ bağışında bulunabilirler. Ayrıca artık e-Nabız üzerinden organ bağışı vasiyetinde de bulunabilirler.

Organ bağışı bireysel bir karardır ve bu karar artık kişinin vasiyeti niteliğindedir. Yeni sistemde bağışçıların birinci derece yakınları da öncelikli konumda olacak, organları nakil için kullanılan kişilerin yakınları, acil organ bekleyenler hariç, listede öncelikli hale gelecektir.

Her bağış, yeni bir hayat demektir. Bir kişinin organ bağışı birden fazla insana yaşam şansı, bağışlanan her organ da bekleyen bir hastaya umut olabilir.”