HAYVANCILIĞA CAN SUYU

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Çayır Mera Islah Projesi kapsamında; Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve et maliyetlerini düşürmek amacıyla meraları gübreyle buluşturuyor. Denizli’de 4 ilçede meralara toplam 27 bin 300 kg gübre dağıtımına başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Çayır Mera Islah Projesi kapsamında; Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın en önemli girdisi olan kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak ve et maliyetlerini düşürmek amacıyla meraların ıslah çalışmalarına hız verdi. 2025 yılı programı kapsamında meraların gübreyle buluşturulması nedeniyle Baklan ilçesinde tören düzenlendi.

Kış öncesi meralara gübre desteği sağlanması amacıyla başlatılan proje kapsamında Konak Mahallesi'nde gerçekleştirilen gübre dağıtım programına; Baklan Kaymakamı Volkan Sarıtoprak, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, il müdür yardımcılarımız, şube/ilçe müdürü, il/ilçe teknik personeli, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

DENİZLİ’NİN MERA VARLIĞI 22 BİN 748 HEKTAR

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, törende yaptığı konuşmada, projenin hayvancılık sektörü için stratejik önemine değindi. 4342 Sayılı Mera Kanunu gereğince il genelinde yürütülen tespit ve tahdit çalışmaları sonucunda Denizli'nin mera varlığının 22 bin 748 hektar olarak belirlendiğini belirten Zayim, “Tespit çalışmaları tamamlanan alanlarda verimliliği artırmak amacıyla başlatılan ıslah seferberliği tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda il genelinde 47 yerleşim biriminde toplam 6 bin 779 hektar alanda mera ıslah projesi hazırlanırken, 40 yerleşim yerindeki çalışmalar tamamlandı.” dedi. Bakanlığın ana çalışmaları kapsamında Çayır Mera Islah Projesinin uygulandığını vurgulayan Zayim, “Meraların verimli hale getirilmesi, hayvancılıktaki yem açığının giderilmesi ve et maliyetinin düşürülmesi için hayati önem taşıyor. Yemin doğadan karşılanması, hayvancılığın sürdürülebilirliği demektir. Bu nedenle kış ve yağmurlar öncesinde gübreleme programımızı başlattık. Denizli genelindeki ıslah çalışmalarımız, verimliliği artırmak adına gelişerek devam edecektir." diye konuştu.

HAYVANCILIĞA CAN SUYU

DENİZLİ TARIMDA ZİRVEYE OYNUYOR

Baklan Belediye Başkanı Gülsever de ilçenin bitkisel ve hayvansal üretimde büyük bir sıçrama yakaladığını belirterek, Denizli'nin tarımsal ihracat başarısına dikkat çekti. Gülsever, şunları kaydetti: "Mera, hayvancılık için sadece beslenme değil, hayvan sağlığı ve ürün kalitesi için de çok önemli. Hayvanların doğal ortamda, güneş görerek ve egzersiz yaparak otlaması hem sütte hem ette verimi artırıyor. Denizli, bitkisel ve hayvansal üretimde 81 il arasında zirveyi yakalamış durumda. Tarımsal ürünlerimiz artık sadece iç pazarda değil, Avrupa pazarlarında da satılıyor. 176 milyon dolarlık tarımsal ürün ihracatı bunun en büyük kanıtıdır. Çiftçimizin yüzünü güldürmek için buradayız."

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Baklan Kaymakamı Volkan Sarıtoprak ise hayvancılığa "Can Suyu" olacak proje ile meraların veriminin artırılmasının hedeflendiğine dikkat çekerek, "Hem doğayı koruma hem de hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından çok kıymetli bir proje. Emeği geçen Bakanlığımıza, İl Müdürlüğümüze ve Belediyemize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

DÖRT İLÇEDE 27 TON GÜBRE DAĞITILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Çayır Mera Islah Projesi kapsamında meralarda sadece gübreleme değil; tesviye, ekim, sulama, yabancı bitki temizliği, sıvat yapımı ve münavebeli otlatma yöntemleri de uygulanıyor. 2025 yılı planlaması dahilinde Baklan, Çal, Çivril ve Sarayköy ilçelerindeki çeşitli mahallelerde uygulanmak üzere toplam 27 bin 300 kg gübre dağıtımına başlandı. Bu kapsamda sadece Baklan ilçesinde; Merkez, Kavaklar, İcikli ve Konak mahallelerine toplam 5 bin 500 kg gübre toprakla buluşturulacak.

Mera ıslah çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği ve diğer yerleşim yerlerindeki projelerin de hayvancılığın istifadesine sunulacağı bildirildi.