EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
Denizli Emek ve Demokrasi Platformu, Türkiye genelindeki Migros depolarında 23 Ocak’tan bu yana devam eden işçi direnişine destek vermek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Migros Demokrasi Şubesi önünde toplanan platform üyeleri, vatandaşları Migros mağazalarından alışveriş yapmamaya ve işçilerin haklı mücadelesine boykot ile destek vermeye davet etti.
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) öncülüğünde başlatılan eylemler, Migros’un 12 farklı kentte bulunan 20 deposunda yaklaşık 5 bin işçinin katılımıyla sürüyor. Şirket tarafından önerilen yüzde 28’lik zam oranını "yetersiz" bularak reddeden işçiler; insanca yaşanabilecek bir ücret artışı, taşeron sistemine son verilmesi, ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve banka promosyonlarının tam olarak ödenmesini talep ediyor.
"MİGROS İŞÇİSİ KÖLE DEĞİLDİR"
Denizli’deki eylemde bir araya gelen sendika temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, "Migros işçisi yalnız değildir", "İşçilerin birliği Özilhan’ı yenecek" ve "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarıyla dayanışma mesajları verdi. Platform adına açıklamayı okuyan Mehmet Arslan, İstanbul’da başlayan direnişin ateşinin tüm Türkiye’ye yayıldığını ve emekçilerin anayasal haklarını savunduklarını ifade etti.

DÖRT YÜZ İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI
Direniş sürecinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Mehmet Arslan, şimdiye kadar en az 400 işçinin haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarıldığını belirtti. Arslan, yaklaşık 100 işçinin ise gözaltına alındığını hatırlatarak, "Eğer Migros yönetimi, bu işçileri şehir dışındaki depolara hapsedip seslerini boğabileceğini sanıyorsa yanılıyor. Tüm Migros marketleri artık bizim için birer mücadele alanıdır" şeklinde konuştu.
STRATEJİK ÖNEM BASKI UNSURU OLDU
Platform sözcüsü Arslan, yönetimin gıda tedarik zincirindeki kritik rolü işçiler aleyhine bir baskı unsuru olarak kullandığını savundu. 400 ailenin kış ortasında gelirsiz bırakıldığını vurgulayan Arslan, "İşçinin emeğine 'vazgeçilmez' deyip, hakkını arayan işçiyi gözaltına aldırmak en açık şekliyle bir emek düşmanlığıdır" diyerek tepkisini dile getirdi.
ÇÖZÜM İÇİN DÖRT TEMEL TALEP
Denizli Emek ve Demokrasi Platformu, krizin aşılması için taleplerini şu şekilde sıraladı: "Haksız yere işten atılan 400 işçinin derhal işe iade edilmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret artışının sağlanması, sendikal örgütlenme hakkına saygı gösterilmesi ve işçiler üzerindeki mobbing ile baskı politikalarına son verilmesi."




