ADALETTE ENGEL İSTEMİYORUZ
5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Kamil Ay, engelli hukukçuların mesleklerini icra ederken karşılaştıkları yapısal ve teknik engelleri sıraladı. Başkan Ay, cezaevlerinden duruşma salonlarına kadar pek çok alanda erişilebilirlik sorunu yaşandığına dikkat çekti.
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şubesi, 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle engelli avukatların sahadaki deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan kapsamlı bir raporu paylaştı. Şube Başkanı Kamil Ay tarafından yapılan açıklamada, savunma makamının temsilcileri olan engelli avukatların cezaevlerinde, adliyelerde ve dijital sistemlerde ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Dernek, adalet sisteminin bizzat kendisinin ürettiği engellerin ortadan kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.
CEZAEVLERİNDEKİ TEKNİK BARİYERLER
Başkan Kamil Ay, cezaevlerinde kullanılan biyometrik sistemlerin görme engelli avukatlar için erişilebilir olmadığını belirtti. Özellikle retina tarama cihazlarının teknik olarak kullanılamaz olmasının, avukatların infaz koruma memuru nezaretinde hareket etmesine neden olduğunu ifade eden Ay, "Bu durum, avukatların meslek onurunu zedelemektedir. Retina cihazlarında bedensel engelliler için standart bir erişilebilirlik ölçütünün bulunmaması da önemli bir erişim sorunu yaratmaktadır" dedi.
DURUŞMA SALONLARINDA DİJİTAL ENGEL
Duruşma salonlarındaki mevcut sistemlerin de engelli avukatları sürecin dışına ittiği savunuldu. Duruşma zabıtlarının yalnızca dijital ekranlar üzerinden takip edilebilmesinin, görme engelli avukatların sürece anlık müdahalesini imkansız kıldığı aktarıldı. Bu sistemlerin acilen ekran okuyucu teknolojilerle entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Ay, adliyelerdeki mimari eksikliklerin bedensel engelli hukukçuların hareket özgürlüğünü de kısıtladığını dile getirdi.
İSTİHDAMDA ÖNYARGI VE EKONOMİK ZORLUKLAR
Engelli avukatların mesleki faaliyetlerini sürdürürken "yapamaz" önyargısı ile mücadele etmek zorunda kaldıkları ifade edildi. UYAP başta olmak üzere dijital sistemlerdeki erişilebilirlik sorunlarının mesleki faaliyetleri sekteye uğrattığını belirten Kamil Ay, kendi bürosunu açmak isteyen engelli avukatlar için vergi kolaylıkları, kurulum destekleri ve teşvik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. Ay, bankacılık işlemlerinde devam eden "şahit" dayatmasının da kabul edilemez bir ayrımcılık olduğunu vurguladı.
ADALET TOPLUMUN HER KESİMİ İÇİNDİR
Açıklamanın sonunda imtiyaz değil, mesleğin onuruna yaraşır eşit ve erişilebilir bir çalışma ortamı talep ettiklerini belirten Kamil Ay, "Adalet, ancak toplumun her kesimi için engelsiz olduğunda gerçek anlamını bulur. Yetkilileri bu yapısal ve kronik sorunların çözümü için sorumluluk almaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. Altı Nokta Körler Derneği, engelsiz bir adalet sistemi için sürecin takipçisi olacaklarını bildirdi.




