VALİ KÖŞGER: UYGULANAN PROJE TÜRKİYE’YE ÖRNEK
Denizli Valiliği koordinesinde “Güvenli Okul Güvenli Eğitim” projesi kapsamında İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı iş birliğiyle “Güvenli Okul İklimi Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Vali Yavuz Selim Köşger, ahlaki değerlerin eğitimdeki önemini vurguladı.
Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okullarda yaşanan menfur saldırıların ardından Denizli’de eğitim ortamlarında güvenliğin güçlendirilmesi amacıyla Vali Yavuz Selim Köşger başkanlığında "Güvenli Okul İklimi Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi. “Güvenli Okul Güvenli Eğitim” projesi kapsamında, eğitim ortamlarında huzur ve güvenliğin en üst seviyeye çıkarılması, okul çevrelerinde güvenliğin pekiştirilmesi ve olası risklerin önceden önlenmesi amacıyla düzenlenen panel, İl Millî Eğitim Müdürü Emre Çalışkan’ın açılış konuşmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme sunumlarıyla devam etti.
Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Özay Gönlüm Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mevlüt Dirim, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Millî Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, ilçe millî eğitim müdürleri, resmî ve özel okul müdürleri, il genelinde görev yapan rehber öğretmenler ile emniyet teşkilatından yetkililer katıldı.

İl genelinde okullarda güvenli, kapsayıcı ve destekleyici bir iklimin oluşturulmasına yönelik mevcut uygulamaların değerlendirildiği, risk faktörlerinin belirlenerek erken müdahale mekanizmalarının ele alındığı toplantıda, kurumlar arası koordinasyon ve sürdürülebilir iş birliği modelleri, kriz yönetimi ile acil durum eylem planları, yaşanan olayların çok yönlü analizi ile önleyici tedbirler, psikososyal destek süreçlerinin güçlendirilmesi ve kurumlar arası eşgüdümün artırılması konuları görüşüldü.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK UYGULAMA
Vali Köşger, sunumların ardından yaptığı konuşmada, “Güvenli Okul Güvenli Eğitim” projesi kapsamında Denizli’nin önemli mesafe kat etmiş durumda olduğu belirterek, “İlimizde uygulanan bu proje Türkiye’ye örnek teşkil etmektedir. Okullarımızın tamamında basit veya kapsamlı sistemlerle giriş-çıkışların kontrol altına alınabileceği tedbir mekanizmaları oluşturulmuş olup, okul yönetimleri de bu alanda gerekli çalışmaları yürütmektedir” dedi.
ÜNİFORMALI GÜVENLİK GÖREVLİLERİ BULUNACAK
Denizli’de 191 bin öğrenci, 16 bin 300 öğretmen ve 932 okulun bulunduğunu ifade eden Köşger, “Son dönemde, güvenlik güçlerimizle birlikte okullarda ve ihtiyaç duyulan noktalarda bekçilerimizi görevlendirecek mekanizmaları da hayata geçiriyoruz. Yani ihtiyaç duyulan her okulda, gün içinde üniformalı güvenlik görevlilerimizin bulunması sağlanacak. Bu hususta gerekli planlamalar yapılmakta ve uygulamaya alınmaktadır. Devletimizin bu alanda yaptığı büyük yatırımları ve sağladığı imkânları da sizler zaten biliyorsunuz” diye konuştu.

EĞİTİMCİLERE ÖNEMLİ GÖREV
Ülke olarak gelişmişlik düzeyinin artırılmasına yönelik çok yönlü çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Köşger, ünlü mimar Turgut Cansever’e ait “Şehri imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder” sözünü hatırlatarak fiziksel yapılaşma ile insanın eğitimi ve değerlerle yetiştirilmesi arasındaki dengenin önemine dikkat çekti. Bu sözün önemi üzerinde duran Köşger, sadece binalar inşa etmenin yetersiz kalacağını, kültürel ve ahlaki değerlerle beslenmeyen nesillerin inşa edilen şehirleri yok edeceğini belirtti.
Vali Köşger, okul müdürleri, öğretmenler ile rehberlik ve psikolojik danışmanların, mesai mefhumu gözetmeksizin anne-baba şefkatiyle birlikte gönül bağıyla öğrencilerin ihtiyaç ve sorunlarını yakından takip etmeleri, bu sorunların çözümü için gerekli tedbirleri almaları gerektiğini vurguladı.





