TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!
Ekspertiz raporlarının doğrudan tapu sistemine bildirilecek olması, gayrimenkul sektöründe şeffaflık adına önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak sektörün yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan beyan sorunu gerçek anlamda çözülmeden, yapılacak her yeni düzenlemenin yükü yine vatandaşın omzuna binebilir.
Bugün piyasada herkesin bildiği ama yüksek sesle konuşmaktan kaçındığı bir gerçek var:
Evin gerçek satış değeri başka, tapuda gösterilen rakam çoğu zaman başka…
Hal böyle olunca sistem yıllardır tam anlamıyla sağlıklı veri üretemedi. Şimdi ekspertiz raporlarının sisteme entegre edilmesiyle birlikte daha kontrollü bir yapı hedefleniyor. Bu elbette olumlu bir gelişme.
Ancak burada asıl önemli konu şu:
Eğer yüksek harç yükü ve maliyetler aynı şekilde devam ederken vatandaş gerçek bedeli beyan etmeye zorlanırsa, bu durum piyasada yeni mağduriyetler oluşturabilir. Çünkü vatandaş çoğu zaman düşük beyanı “tercihten” değil, maliyet baskısından dolayı yapıyor.
Bugün birçok alıcı ve satıcı işlem sırasında ilk olarak evin özelliklerini değil, şu soruyu konuşuyor:
“Tapu harcı ne çıkacak?”
Dolayısıyla mesele sadece denetim değil; aynı zamanda sistemi uygulanabilir, adil ve sürdürülebilir hale getirebilmek.
Gerçek beyan isteniyorsa, vatandaşın üzerindeki mali yükün de yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Aksi halde kayıt dışılığı önlemeye çalışırken, piyasanın hareketliliği yavaşlayabilir ve yük yine doğrudan vatandaşa yansıyabilir.
Kısacası;
Gayrimenkulde yeni dönem başlıyor ama sektörün asıl ihtiyacı yalnızca daha fazla kontrol değil, daha dengeli bir sistem.




