BETON ARIK GELDİ SU KAYBI YÜZDE 70 AZALDI
Honaz’ın Aşağıdağdere mahallesinde toprak arık nedeniyle büyük su kayıpları yaşayan ve tarlalarını 10 saat sulamak zorunda kalan çiftçiler, beton arığın hizmete alınması ile birlikte bu dertten kurtuldu.
Honaz’da Emir Çayı’ndan çıkan sondaj suyu artık hiçbir kayıp yaşanmaksızın tarlalara ulaştırılacak. Honaz Belediyesi sondajın bulunduğu noktadan Aşağıdağdere Köyü’ne kadar devam eden 2 kilometre uzunluğundaki toprak arığı betonla kapladı.
Daha önce toprak arıkta yüzde 70’a varan su kayıpları yaşandığı, suyun tarlalara ulaşana kadar azaldığı bu nedenle çiftçilerin 10-12 saate kadar sulama yapmak zorunda kaldıkları belirtildi. Beton arıkla birlikte sulama sürelerinin 4 saate kadar düşeceği, bunun da çiftçilerin üretim maliyetini olumlu yönde etkileyeceği ifade edildi.
VİDEO İLE SESLENDİ
Honaz Belediye Başkanı Kepenek, Aşağıdağdere Muhtarı Murat Efe ile çalışmanın yapıldığı bölgeden bir video ile vatandaşlara seslendi. Kepenek; “Kaklık’ta; Emir Çayı’ndan çıkardığımız sondaj Aşağıdağdere Mahallemizde bulunan arazilerimize kara arıkla getiriliyordu. Suyun yüzde 70’i daha tarlaya ulaşamadan maalesef toprak arıkta kayboluyordu. Bu yıl bu sorunu baştan aşağı çözerek, Emir Çayı’ndan çıkan suyun doğrudan tarlaya ulaşması için beton arık yaptık.
Köy halkının yoğun isteği vardı. Muhtar Murat Efe takipçisi oldu. Bugün itibariyle kanalımız hazır, suyu saldığımızda kayıpsız doğrudan tarlaya ulaşacak. Bu sulamada verimliliği artıracak.
10 saatte 20 saatte sulanan tarla 4-5 saatte sulanır hale gelecek. Tarlaların sulama sıklığı düşecek. Üreticinin yanında olmaya devam ediyoruz. Çiftçimiz ne kadar üretirse yönü köyüne dönük olacaktır. Bu nedenle yatırımlarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
MALİYET DÜŞECEK
Aşağıdağdere Muhtarı Efe ise mahalle halkına verdiği sözü yerine getirdiği için Kepenek’e teşekkür etti. Efe; “Tarlalarımıza su yıllardır bu iki kilometre uzunluğundaki toprak arıkla geliyordu. 2023 yılında Kaklık ve Aşağıdağdere köylerimizde sondaj çalışması yapıldı. Kaklık’taki arıklar beton arık olmasına rağmen bizim bölgemizdeki arıklar toprak arıktı. Su vatandaşın tarlasına geldiğinde azalıyordu. Vatandaşın talebi vardı. Biz de başkanımıza ilettik. Sulama sezonu başlamadan bu sorun çözüldü. Her şeye zam geldiği bir dönemde en azından su konusunda üreticilerin 5-6 saatlik kari olacak. Köy halkımız adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.




