HİZMET-İŞ’TEN MOBBİNG TEPKİSİ
HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Muhammet Ali Oğuz, Marmaris Belediyesi Personel A.Ş.’de çalışan işçilerin sendikal tercihlerine müdahale edildiğini ve üyelikten istifaya zorlandıklarını belirterek, “İşçinin sendikasını belediye yönetimi değil, işçinin kendisi seçer. Baskı ve sürgün uygulamalarına karşı hukuki süreci başlattık” dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Muhammet Ali Oğuz, Marmaris Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin anayasal hakkı olan sendika seçme özgürlüğünün kısıtlandığı ve çalışanlar üzerinde sistemli bir baskı kurulduğu gerekçesiyle bir açıklama yaptı. Sendikal baskıya ve sürgüne geçit vermeyeceklerini ifade eden Oğuz, Marmaris Belediye Başkanına tepki gösterilirken, “Özgürlüklerden bahsedenler, işçinin hür ve özgür iradesine ipotek koymuştur. İşçinin sendika seçme hakkı engellenemez” ifadelerine yer verildi.
"E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILAN ÜYELİKLER İPTAL ETTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
İşçilerin e-Devlet sistemi üzerinden Hizmet-İş Sendikası’na özgür iradeleriyle üye olduklarını belirten Denizli Şube Başkanı Muhammet Ali Oğuz, üyeliklerin ardından birim amirleri, çavuşlar ve müdürler aracılığıyla istifa baskısı yapıldığını savundu.
Yaklaşık 500 çalışanın sendikal tercihine müdahale edilmesinin, işçilerin özgür iradelerinin baskı altına alınması anlamına geleceğinin altını çizen Oğuz, “Anayasamızın güvence altına aldığı sendikaya üye olma ve seçme özgürlüğü en temel haktır. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre belediye yöneticileri, alt birim amirlerine talimat vererek çalışanların Hizmet-İş üyeliklerinden istifa ettirilmesi yönünde baskı kurmaktadır. İşçinin hangi sendikaya üye olacağına amirler, müdürler veya siyasi makamlar değil, yalnızca işçinin kendisi karar verir” ifadelerini kullandı.
"GÖREV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ SIRADAN BİR İDARİ TASARRUF DEĞİL, SÜRGÜNDÜR"
Sendikal örgütlenmeye öncülük eden işçilerin cezalandırıldığını belirten Oğuz, somut bir örnek olarak sendika üyesi Yunus Çelik’in yaşadıklarını paylaştı. Fen İşleri biriminde formen/ustabaşı olarak görev yapan Çelik’in Hizmet-İş çatısı altında mücadele etmesinin ardından Temizlik İşleri birimine verildiğini aktaran Oğuz, şu açıklamalarda bulundu:
“Üyemiz Yunus Çelik’in mesleki görevi ve mevcut pozisyonu dikkate alındığında yapılan bu görevlendirme sıradan bir idari tasarruf değildir; sendikal faaliyeti nedeniyle gerçekleştirilen bir sürgün ve cezalandırma uygulamasıdır. Yunus Çelik yalnız değildir. Bir işçinin anayasal hakkını kullandığı için görev yerinin değiştirilmesi, diğer çalışanlar üzerinde de gözdağı oluşturma amacı taşımaktadır.”
HUKUKİ SÜREÇ VE BAKANLIK NEZDİNDE GİRİŞİMLER BAŞLADI
İşçilere uygulanan baskı, yönlendirme ve istifaya zorlama iddialarına karşı yasal ve demokratik hakların sonuna kadar kullanılacağını vurgulayan Oğuz, sürecin takipçisi olunacağını belirtti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde gerekli resmi girişimlerin sürdürüleceğini kaydetti. Çalışanlara yönelik baskı, tehdit ve mobbing iddialarına ilişkin hukuki süreçlerin yakından takip edileceğini dile getiren Oğuz, üyelerin uğradığı hak kayıplarının giderilmesi için yargı yollarına başvurulacağını, Fen İşleri’nden Temizlik İşleri’ne sürülen Yunus Çelik’in görev yerine iadesi için yasal hakların kullanılacağını açıkladı.




