DENİZLİ’DE İNANILMAZ KEŞİF
Denizli’de 17 yıldır saha araştırmaları yürüten araştırmacı Ümit Şıracı; Kale ilçesi kırsalında, genellikle Altay Dağları’nda rastlanan Ata kültü izleri ve taş babalar buldu.
Denizli’de Türk kültür ve inancına ait kültür varlıklarını tarayan araştırmacı Ümit Şıracı, Kale ilçesi kırsalında Ata kültü izleri, mezarların üzerine dikilen ‘taş baba’ olarak anılan insan biçimli taş heykeller buldu.
Kentin kırsal alanlarında yaklaşık 17 yıldır çalışmalar yürüten Şıracı, daha önceki taramalarında Türklere ait kaya resimleri, Göktürk harfleriyle yazılmış yazıtlar ve başka yüzlerce kültür mirasını kayıt altına almıştı. Genellikle Altay Dağları’nda rastlanan taş babalar kentte büyük bir heyecan yarattı.

ANADOLU’DAKİ TÜRK VARLIĞI
Taş babaların Denizli’de bulunmasının, Anadolu’nun Türk kültürü ve tarihi ile ne denli yoğun biçimde sarıldığının göstergesi olduğunu ifade eden araştırmacı Şıracı; “Altaylardan başlayıp bütün Türkistan coğrafyasında görmeye alışık olduğumuz insan biçimli taş heykeller, Anadolu’nun en batısında, Denizli’de de karşımıza çıkıyor. Bu durum, Anadolu topraklarının Türk kültürü ve tarihiyle ne denli yoğun biçimde sarılıp sarmalandığının dikkat çekici maddi izlerinden biri olarak değerlendirilebilir.
Savaşçı bir topluluk olan Türklerin kadim tarihini, inançlarını ve yaşam biçimini anlamak isteyen herkes için Türk mezar taşları ve insan biçimli taş heykeller son derece önemli maddi kültür unsurlarıdır. Çünkü mezar taşları yalnızca altında yatan kişinin kim olduğunu anlatmaz. Bu kutsal taşlar aynı zamanda o kişinin ait olduğu toplumun dünyasına, kimliğine, inançlarına ve tarihsel hafızasına açılan birer kapıdır.

İnsan biçimli taş heykeller ve balballar, sadece ölen kişinin değil; ait oldukları toplumun tarihsel geçmişinin, yaşam anlayışının ve kültürel hafızasının da taşlara kazınmış özüdür.
Altaylardan Türkistan’a, oradan Anadolu’nun en batı ucuna kadar uzanan bu taş izler, bize geçmişin sandığımızdan çok daha geniş bir coğrafyada birbirine bağlandığını fısıldıyor” ifadelerini kullandı.




