SOMA FACİASINDA ÖLEN MADENCİLERİ ANDILAR

Denizli’de Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyesi sendikaların temsilcileri, 9 yıl önce Soma’da yaşanan maden faciasında hayatlarını kaybeden madencileri andı. Grup adına konuşan Birleşik Kamu İş Temsilcisi Namık Kemal Aydoğan, emekçiler için koşulların değişmediğini savundu.

2014 yılında 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciası duruşmasında, işletme sahibinin serbest bırakılması tepkilere yol açtı. Denizli’de Birleşik Kamu İş Konfederasyonu üyesi sendikaların temsilcileri Çaybaşı Camii önündeki alanda açıklama yaparak durumu protesto etti. Grup adına konuşan Birleşik Kamu İş Denizli Temsilcisi Namık Kemal Aydoğan; Ermenek, Elbistan, Amasra, Gelik, Alacakaya ve Genç maden facialarını hatırlatarak; “Cinayetten farksız olan ancak AKP’li bakanın ‘kaza’ diyerek normalleştirmeye çalıştığı facianın sorumlularından defalarca hesap sorulmasını istedik. Tepkilerimiz çok sert şekilde bastırılmaya çalışıldı” diye konuştu.

SOMA FACİASINDA ÖLEN MADENCİLERİ ANDILAR

ADALET VE İNSANLIK GÖÇÜK ALTINDA KALDI

Konuşması sloganlarla kesilen Aydoğan, tüm faciaların sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirterek; “Bu cinayetin sorumluları hesap vermek bir yana hakkında taksirle öldürme suçundan 15 yıl hapis cezası verilen maden patronu tahliye oldu. 301 maden işçisinin ardından adalet de insanlık da bir kez daha göçük altında kaldı. İşçinin emeği olduğu kadar yaşamının da ucuz olduğu bu ülkede iş kazalarına bağlı işçi ölümlerinin artması ve Soma’da yaşananlar tesadüf değildir. Güvencesiz ve esnek çalışmayla, taşerona iş gördürmenin adeta genel kural olduğu, işsiz yığınlar yoluyla çalışanların tehdit edildiği, sendikalaşmanın önüne engeller konulduğu bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.