DASK TEMİNAT TUTARI İKİ KATINA ÇIKIYOR

​​​​​​​Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortası için azami teminat tutarının artırılması konusunda yeni bir inisiyatif aldı.

Altı ay önce sigorta bedelini iki katına çıkaran DASK, azami teminat tutarını 640 bin liradan 1 milyon 280 bin liraya yükseltmeyi hedefliyor. Bu artışla birlikte primlerin de yükselmesi beklenirken, bir yıl süresince primlerdeki artışın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması planlanıyor.

Deprem Sigortasında Azami Teminat Miktarı Yükseliyor

DASK, her yıl artan yapı maliyetlerini göz önünde bulundurarak azami teminat miktarını belirlemekte. Bu çerçevede, DASK yıllık olarak teminat limitlerini güncelliyor. 2022 yılında Kasım ayında yapılan son değişiklikle zorunlu deprem sigortasında metrekare birim maliyeti bin 508 liradan, 3 bin 016 liraya yükseltildi ve 2023 yılı için azami teminat tutarı 640 bin lira olarak belirlendi. Ancak, enflasyon ve yapı maliyetlerindeki artış nedeniyle, bu miktarın da güncellenmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Türk Reasürans ve SEDDK İş Birliğiyle Yeni Düzenlemeler

Bu durumu değerlendiren DASK'ın teknik işleticisi Türk Reasürans, 3 bin 016 lira olan birim maliyeti 6 bin liraya çıkarmak için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile iş birliği içinde çalışmalarına başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Prim Artışını Karşılayacak

Yeni düzenlemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı'na da bildirildi. Teminat tutarındaki %100 artışın poliçe primlerine de yansıyacağı öngörülüyor. Fakat, bir yıl süresince primlerdeki bu artışın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması planlanıyor. Bu planlamayla ilgili ayrıntıların yakında netleşmesi bekleniyor.