DENİZLİ’DE PAMUK EKİM ALANI BU YIL DÜŞECEK
Ege’nin pamuk depolarından biri olan Denizli’de geçtiğimiz yıl 115 bin dekara kadar çıkan pamuk ekim alanı kütlü pamuk fiyatları düşünce daralmaya başladı. Denizli Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı Hamdi Gemici, ay sonuna kadar sürecek pamuk ekiminde yaklaşık yüzde 15 düşüş beklediklerini söyledi.
Pamukkale Ovası ve Sarayköy havzasında yıllar önce 165 bin dekara kadar çıkan pamuk ekim alanları, pamuk fiyatlarının düşmesi ve yanlış tarım politikaları sonucu 18 bin dekara kadar düşmüş, 68 bin tona ulaşan üretim, 8-9 bin tonlara kadar gerilemişti. Pamuk tarlalarının büyük bölümü, nar ve ayva bahçesine dönmüş, üreticiler ürün olarak buğday ve mısıra yönelmişti. Makineli hasada geçilmesi ve son yıllarda pamuk fiyatlarının yükselmesi Denizli’de üreticinin beyaz altın pamuğa geri dönüş yapmasına neden olmuş, geçen yıl ekim alanı 105 bin dekara yükselmişti.
Fiyat yarı yarıya düştü
Denizli Ziraat Odası Koordinatör Başkanı Hamdi Gemici, ekim alanlarının geçen yıl artmasında dünya ve Türkiye piyasalarında kütlü pamuk fiyatının yükselmesinin de etkili olduğunu, 2021 mahsulü kütlü pamuğun kilogram fiyatının 25-28 liraya kadar çıkmasının üreticiyi pamuk ekimine yönelttiğini söyledi. 2022 yılında hasadı yapılan pamuğun fiyatının 12-13 liraya kadar düştüğünü, son dönemde bir kilogram kütlü pamuk fiyatının 15-16 lira aralığında olduğunu söyleyen Gemici, “Pamuk fiyatı düşünce üretici de pamuk ekmekten vazgeçti” dedi.
95 bin dekar civarında bekleniyor
Pamuk ekilişlerinin mayıs ayı sonuna kadar sürdüğünü, yağışlı havanın da pamuk ekimini geciktirdiğini vurgulayan Gemici, “Geçen yıl küresel gelişmeler, dünya piyasalarında pamuk talebinin artması, iklim değişikliğine bağlı verim düşüklüğü, sel ve dolu gibi doğa olayları pamuk arzının azalması fiyat artışına neden oldu. Ancak bu yıl tam tersi fiyatlar düşünce ekim alanları da azaldı. Tam rakamı ay sonunda verebiliriz, ancak şu an yüzde 15 oranında bir düşüş bekliyoruz. Pamuk ekimi bu yıl ilimizde 95 bin dekara inebilir” diye konuştu.
Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli
Beyaz altın pamuğun, hem dünya, hem Türkiye için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Gemici, “Pamuk hem kademede katma değer oluşturan bir ürün. Tekstilden, ipliğe, yem sanayinden yağ sanayisine her aşamada ihtiyaç duyuluyor. Ülkemizde üretilen pamuk ülke ihtiyacını karşılamıyor. Ürettiğimizden fazlasını ithal ediyoruz. Pamuk ithalatına 2,5-3 milyar dolar ödüyoruz. Bölgemizde yetişen pamuk, kalitesi tescillenmiş, lif uzunluğu tercih edilen bir ürün. İthalata ödediğimiz dövizin cüzi bir miktarı pamuk üreticisine destek olarak verilerek üretim cazip hale getirilmeli. Pamuk stratejik ürün ilan edilip, politikalar geliştirilmeli” dedi.
Üretici serbest piyasa koşullarına terk edilmemeli
Pandemi ile birlikte dünyada bir çok ülkede gıda milliyetçiliği başladığını ifade eden Denizli Ziraat Odası Koordinatör Başkanı Hamdi Gemici, “Tarım ve gıda üreten kesim serbest piyasa koşullarına teslim edilemeyecek kadar önemli. Tarım üretimi ve gıda sektöründe devletçilik olmalı. Üretim planlamaları yapılarak çiftçinin ürününü değerinde satarak kazanç elde etmesi sağlanmalı. Sertifikalı tohum, gübre, zirai ilaçta kaderiyle baş başa bırakılmamalı. Mazotta KDV ve ÖTV yüklerinden kurtarılmalı. Bütün dünya tarım ve gıdada çiftçi ve üreticisini destekleyerek tüketicinin güvenli gıdaya ulaşabilmesini sağlıyor” değerlendirmesini yaptı.