ANADOLU PARSI DENİZLİ’DE DE ARANACAK

Türkiye’de nesli tükenmek üzere olan Anadolu Parsı,  Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından 18 ilde fotokapanlarla aranacak. Özellikle dişi ve yavrular üzerine yoğunlaştırılacak çalışmayla yarış haritaları tespit edilecek olan Anadolu parsını öldürmenin cezası 1 milyon TL.

Felidae ailesinin dünyadaki 36 adet kedi türü içerisinde en geniş yayılışa sahip olan kedi türü olan  parsın  alt türlerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsı , Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından ilk kez 25 Ağustos 2019'da fotokapanla görüntülendi. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarda 1975 yılına kadar dağılım gösterdiği bilinen, canlı kaydı alınmamış olan Anadolu parsına ait ilk resmi kayıt niteliğindeki görüntü ve fotoğraflar, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğindeki proje çerçevesinde Batı Akdeniz'de elde edildi.

Proje yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, Anadolu parsının tarih, kültür ve biyo çeşitlilik açısından değerli bir yaban hayvanı olduğunu belirterek “1960 yılından sonra ülkemizde yok olduğu biliniyordu, fakat 2019 yılında Tarım Orman Bakanlığı tarafından kurulan fotokapanlara takıldı. Ardından bu çalışmaya biz DKMP 6. Bölge Müdürlüğü ve ISUBU iş birliğinde başladık ve o günden itibaren yaklaşık 4 yıldır bu türü ülkemizde takip ediyoruz. Fotokapan yöntemiyle türün yarışı hakkında sürekli veri sağlanıyor. Bu veriler de DKMK 6. Bölge Müdürlüğünde ve üniversitemizde saklı halde bulunuyor” dedi.

18 ilde Anadolu parsı aranacak

Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Burdur, Isparta, Denizli, Muğla, İzmir ve Manisa’da  Anadolu parsının fotokapanlarla aranacağını açıklayan Ünal, “Özellikle daha çok dişi birey, yavru birey aileleri araştıracağız ve bulduğumuz bireylerin yarış haritalarını tespit edeceğiz, bunu haritalar işleyeceğiz. Bu çalışmada türün ülkemizde korunması, geliştirilmesi için bütün çalışmaları yapıp, elde edilen  verileri Tarım Orman Bakanlığı ve  TÜBİTAK'la paylaşacağız.  Bu veriler aynı zamanda tür eylem planı için çok önemli olacak” şeklinde konuştu.

Projenin 36 ay süreceğini belirten Ünal, “TÜBİTAK tarafından nakdi destek alıyoruz yine Tarım Orman Bakanlığıyla işbirliği içerisinde yürütülen bir proje. Bursa Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve yurtiçi kuruluş olan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi desteğiyle araştırmalar yürüteceğiz” diye konuştu.

“1 milyon TL cezası var”

Anadolu Parsının avlanmasının yasak olduğunu belirten Ünal, “Şu anda Türkiye'de sayısının  10’dan fazla olmadığını bile düşünebiliriz. Böylesi nadir bir türün avlanması, insanlar tarafından vurulması tabi büyük bir sorun olur. Bu türün öldürülmesinin  1 milyon TL gibi büyük bir cezası var. Bu yüzden ülkemizin tarihi, kültürel bir türünü avlamak yerine, ülke olarak korumamız lazım. Bize ait, Anadolu’muzun çok değerli bir türü. Bu türü koruyalım, geliştirelim. Gören olursa lütfen bizlere bildirsin” açıklamasını yaptı.