PAÜ'DE ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Milli Mücadele Bağlamında 19 Mayıs konulu e-konferans ve 19 Mayıs konseri ile kutlandı. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Atatürk'ün Samsun'a çıkışının Cumhuriyet'e giden yolda tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Gençlik Haftası kapsamında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle PAÜ'de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 104’üncü yıl dönümünde PAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu tarafından düzenlenen Milli Mücadele Bağlamında 19 Mayıs" konulu e-konferansta, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemi ve 19 Mayıs’ın nasıl bayram olduğu  ele alındı.   

Atatürk’ün ebediyete intikalinden 6 ay önce resmi bayramlar statüsüne alındı

Türk tarihine bakıldığında dini bayramlar olduğu gibi milli bayramların da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Haytoğlu, "19 Mayıs 1919'da Atatürk Samsun’a çıktı ve Milli Mücadele’ye ilk adımı attı. Bu tarih daha sonra 1926’dan itibaren Samsun’da yerel olarak kutlanmaya başlandı. 1935 yılında Samsun’daki kutlamalar gazetelere haber oldu ve bu haberler 19 Mayıs tarihine dikkat çekti. 1935 yılında İzmir’de, İstanbul’da ve birkaç kentimizde daha kutlandı. 19 Mayıs’ın bayram olması ile ilgili çalışmalar arttı ve nihayetinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinden 6 ay önce 1938 yılının haziran ayında resmi bayramlar statüsüne alındı. 1980 yılına kadar 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlandı. 1982’den itibaren bayramın adı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı şeklinde değişti" dedi.

Cumhuriyet'e giden yolda tarihi ilk adım

Atatürk’ün doğum günü ile ilgili farklı tarihlerin söz konusu olduğunu dile getiren Haytoğlu, "Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olması ile birlikte Cumhuriyetin Kurucusu’nun doğum günü kutlaması ile ilgili tarihine ihtiyaç duyulduğu aşikâr olmuştur. Bu süreçte Aydın Halkevi’nin Cumhurbaşkanı’nın doğum gününü kutlamak amacıyla doğum günü tarihini istemesi diğer taraftan İngiltere Kralı VIII. Edward’ın doğum günü kutlaması için mesaj yayınlayacağını ifade etmesi ile doğum tarihini talep etmesi gibi birçok talep gündeme gelmiştir. Bu taleplere Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘neden 19 Mayıs olmasın?’ demesi çok anlamlıdır. Yani 19 Mayıs’ta Atatürk’ün Samsun’a çıkışı bir anlamda Cumhuriyet’e giden yolda tarihi ilk adım atılması Mustafa Kemal Atatürk için de doğum tarihi olması yönünde önemlidir." ifadesini kullandı.

Çok Sesli Müzik Topluluğu’ndan 19 Mayıs Konseri

Etkinlikler kapsamında, PAÜ Çok Sesli Müzik Topluluğu’nun Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Müzik Eğitimi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Aykut Önder Sarıçiftçi şefliğinde 19 Mayıs konseri düzenlendi. Manastır, Çökertme, Sevgilim, Kerimoğlu Zeybeği parçalarının seslendirildiği konser ile konferans, üniversitenin resmi YouTube hesabından da yayınlandı.