GEKA’DAN SOSYAL GELİŞMEYE 5,25 MİLYON LİRA DESTEK

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), 2023 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek vereceği projeleri açıkladı. Ajans, Denizli Çal’da Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar, Aydın Buharkent’te Benim Geleceğim, Benim Atölyem ve Muğla Köyceğiz’de Üretime Değer Katan Kadınlar projelerine 5,25 Milyon lira hibe destek sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen 2023 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona erdi.

GÜNEY EGE’YE 5,25 MİLYON TL HİBE

SOGEP kapsamında GEKA koordinasyonunda geliştirilen,  Aydın, Denizli ve Muğla’dan 3 projeye 5 milyon 252 bin 395 lira kaynak ayrıldı. Değerlendirme sonucunda destek almaya kazanan Buharkent İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından  hazırlanan İş’te Ben de Varım! Benim Geleceğim, Benim Atölyem  projesi ile Buharkent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde elektriksel güç sistemleri laboratuvarı ile bina otomasyon sistemleri laboratuvarı kurulacak. Açılacak olan laboratuvarlarda  Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören 56 öğrenci ile Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) bünyesinde eğitimlerine devam eden 96 gencin eğitim alması sağlanacak. Eğitim alan gençler proje iştirakçisi olan kurumlar aracılığıyla istihdam edilecek.

yörük dokumaları

ÇAL’DA 30 DEZAVANTAJLI KADIN İSTİHDAM EDİLECEK

Çal Belediyesi’nin hazırladığı Kırsal Kalkınmanın Öncüsü Kadınlar  projesi ile Deri Atölyesi, Keçe Atölyesi ve geleneksel halı, kilim dokuma  atölyeleri açılacak. Bu atölyelerde ilk yıl içinde 100 dezavantajlı kadının eğitim alması, 30 dezavantajlı kadının ise istihdam edilerek ekonomik hayata dâhil olmaları sağlanacak. Atıl durumda olan, belediyeye ait taş bina, söz konusu tesislerde üretilecek ürünlere yönelik satış merkezi olarak düzenlenecek. Ayrıca Çal ilçesinde yer alan taş köy evlerinden biri, ev pansiyonculuğu hizmetlerinin yapılacağı bir Konuk Evi olarak düzenlenecek. Yapılacak bu çalışmalar ile bölge turizminin gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

KÖYCEĞİZ’DE KADINLAR ÜRETECEK

Köyceğiz Belediyesi tarafından sunulan Üretime Değer Katan Kadınlar projesi kapsamında ise,  üretim tesisi kurularak sosyal yardım alan 5’i engelli toplam 20 kadının, Köyceğiz’in coğrafi işaretli ürünü olan portakaldan kolonya, parfüm ve sabun üreterek ve satışını yaparak kazanç elde etmesi amaçlanıyor. Eğitimler, bilinçlendirme çalışmaları ve örgütlenme düzeylerinin artırılması yoluyla kadınlar üretime dâhil olacaklar. Proje kapsamında belediyeye bağlı bir şirketin kurulması, yoksul kadınlara istihdam olanağı sunulması ve aynı zamanda coğrafi işareti olan portakaldan ürün üretilmesi ile ilçe ekonomisine katma değer sağlanması amaçlanıyor.