KUŞ GÖZLEMİNDE DENİZLİ ŞAMPİYON

Dünyanın dört yanında kuş gözlemcilerinin katıldığı Kuş Gözlem Günü etkinliği yapıldı. Türkiye ayağında 168 tür kuş gözlemleyen Denizli birinci olurken, Kayseri 163 türle 2., İstanbul ise 150 türle 3. oldu.

Dünyanın en büyük kuş gözlem sitesi “ebird” tarafından her yıl kuşların bahar göçü döneminde düzenlenen “Ebird Global Bigday” 13 Mayıs’ta tüm dünyadan kuş gözlemcilerinin katılımlarıyla gerçekleşti. Kuş Gözlem Gününde 253 ülkeden 200 bin kuş gözlemcisi 144 bin 764 gözleme imza attı. Dünya sıralamasında Kolombiya bin 533 türle 1. olurken bin 433 türle Peru 2., Brezilya ise bin 199 türle 3. oldu. Sıralamada Türkiye 298 türle 32. sırada yer aldı. Dünya kuş göç gününde dünya genelinde 7 bin 604 kuş türü gözlemlendi.

DENİZLİ 168 TÜRLÜ BİRİNCİ OLDU

Büyük göç günü etkinliğinde Türkiye’nin 43 ilinden kuş gözlemcileri de alanlara çıkarak kuş gözlemi yaptılar ve gördükleri kuşları kayıt altına aldılar. Yapılan değerlendirme sonucu, kuş gözlem gününde Türkiye’de en fazla kuş gözlemi yapılan il sıralamasında birinci 168 türle Denizli, ikinci 163 türle Kayseri, üçüncü de 151 türle İstanbul oldu. Kuş gözlemcileri arasındaki sıralamada ise ilk iki sırayı alan Kayserili gözlemcilerden 163 türle Uğur Kara 1., 161 türle Mehmet Ünlü 2., Balıkesir'den Orhun ve Gökhan Çüngür ise 117’şer türle 3. oldular.

TRAKOR DAMGA VURDU

Denizli’deki kuş gözlemcilerini çatısında barındıran Trakor Kuş Gözlem Topluluğunun üyeleri, yaptıkları gözlemlerle Denizli’yi birinciliğe taşıdı. Denizli’de en fazla kuş gözlemleyen ekip üyesi 112 türle Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenim gören genç kuş gözlemcisi Alperen Köse oldu. Onu 97’şer türle Muammer Ülker ve Kamil Karabuğa, 95 türle Ahmet Keser ve 94 türle ekip lideri “Wolfs Kenan” lakaplı Kenan Süleyman Çüngür takip etti.

Trakor Kuş Gözlem Topluluğu’nun kurucusu ve sözcüsü Kenan Süleyman Çüngür, kuş gözlem gününde Trakor’un genç ve dinamik üyelerinin katkılarıyla Denizli’de 168 kuş türüne ulaşıldığını, Denizli’yi bir kez daha kuş gözleminde Türkiye birincisi yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

10 SAAT ARALIKSIZ GÖZLEM YAPTILAR

Aylar öncesinden başlayan çalışmalarla ekip üyelerini göç gününe hazırladıklarını belirten Çüngür, "Birkaç haftadır sahalarda yoğun göç sayesinde sık sık gözlemlere koşuyoruz. Genç gözlemcilerimiz heyecan içinde bu günü bekledi. 7 gözlemcimiz Acıgöl ve Işıklı’da 10 saat gözlem yaptılar. 100 türden fazla kuşla karşılaştılar. Binlerce fotoğraf çekip dürbünle kayıt aldılar, sayım yaptılar. Kalan ekipler de 5 bölgede sahayı tamamladı. İnanılmaz tür sayısıyla neredeyse bir günde Denizli’de görülebilecek 190 türe yakın sayının 168’ini görmüş olduk. 163 türle Kayserili gözlemci kardeşlerimizin önünde 1. sırada tamamladık günü. İstanbul da 151 türle 3. oldu. Yine bizim ekipten diğer üyelerimizin katkısıyla Balıkesir 122 türle 4. oldu. Hatay Subaşı Kuş Gözlem Ekibi de 112 türle 5.'liği aldılar." dedi.

Diğer illerde bulunan grup üyelerinin de yaptıkları gözlemlerle bulundukları illeri üst sıralara çıkardığını vurgulayan Çüngür, "Trakor Çürüksu Kuş Gözlem Topluluğu (TKGT) olarak ilimizde kuş kitabı çıkarmak ve kuş türlerimizi kayıt altına almak için de tüm gücümüzle çalışmalara devam ediyoruz." diye konuştu.