DEKAMER, TÜRKİYE 100'Ü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE İZLİYOR
Pamukkale Üniversitesi'ne bağlı Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAMER), Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla Türkiye 100 adı verilen deniz kaplumbağasını güneş enerjisi ile çalışan yeni bir cihazla izliyor.
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), yaralı deniz kaplumbağalarının tedavisinin yanı sıra yuvalama kumsallarında koruma çalışmalarını ve çeşitli bilimsel araştırma projelerini sürdürüyor. Deniz kaplumbağalarının korunması için çalışan merkezin gerekli ihtiyaçları, Pamukkale Bilim Merkezi Derneği'ne yapılan bağışlar ve gönüllülerce karşılanıyor.
Kaplumbağa sahili olarak da bilinen İztuzu Plajı'ndaki merkezde rehabilitasyonu tamamlanan ya da yuvalamasını bitiren deniz kaplumbağalarının göç yolları izleniyor. Yaralı deniz kaplumbağalarının tedavi ve doğal ortamlarında yaşayabilir safhaya kadar bakımının yapıldığı merkezde, deniz kaplumbağalarının yuvalama, beslenme, kışlama ve göç yolları ile yaralanma ve ölüm sebepleri üzerine araştırmalar yapılıyor.
Deniz kaplumbağaları hakkında bilimsel veriler oluşturuluyor
PAÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, nesli tükenmekte olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan İztuzu Plajı'nda deniz suyunun ısınmasıyla çiftleşmek için kumsallara gelen kaplumbağalarda yumurtlama döneminin başladığını söyledi. Kaska, yuvaların güvenliği ve yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşması için de merkezin çalışma yürüttüğünü dile getirdi.
Türkiye 100 güneş enerjisi ile çalışan yeni bir cihaz ile izleniyor
Kaplumbağaların göç yollarını takip için uydu izleme cihazlarıyla denize gönderdiklerini söyleyen Kaska, "Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen 'Türkiye 100' adını verdiğimiz bir deniz kablumbağasını, uzun süredir yürüttüğümüz Life Med Turtle Projesi kapsamında geliştirilen, düşük maliyetli ve güneş enerjisi ile çalışan yeni bir cihaz ile izlemeye başladık. Geliştirilmek üzere uygulamaya başladığımız çalışmayı AB projesi çerçevesinde yaptık. Eksikliklerini gidererek bunu daha işlevsel bir cihaz haline dönüştüreceğiz. Sonuçların verimli olması halinde deniz kaplumbağalarının gizemli yaşamlarını daha iyi izleyebileceğiz." dedi.