KOVİD-19 CEZALARI İADE EDİLEBİLECEK

Anayasa Mahkemesi (AYM), pandemi sürecinde Kovid-19 tedbirleri kapsamında kesilen idari para cezalarının iade edilmemesine ilişkin kanun hükmünü iptal etti. Kararla birlikte dava açanların ödedikleri idari para cezasını geri alabilmelerinin önü açıldı.

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan idari para cezasının iptali ve ödenmiş olan cezanın iadesi istemine ilişkin bir kişinin açtığı davada, 3 Kasım 2022 tarihli Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 4'üncü maddesinde yer alan "....tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu kanısıyla yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurdu.

AYM'nin kararı, Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. AYM'nin kararında, bütün dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını döneminde alınan tedbirlere uymayanlara, Kabahatler Kanunu ve Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereği idari para cezalarının uygulandığı belirtilerek, 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 4'üncü maddesi ile henüz ödenmemiş cezalardan vazgeçildiği, ödenmiş olanların ise geri ödenmeyeceğinin hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

Eşitlik ilkesine aykırı

"Bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenen söz konusu kabahatler için idari para cezası verilemeyeceği öngörülmüşken tahsil edilmiş olan idari para cezalarının iade edilmeyeceğinin öngörülmesi suretiyle idari para cezalarının muhatapları arasında oluşturulan farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmadığı sonucuna varılmıştır" denilen kararda, "Dolayısıyla kuralın mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa'nın 10 ve 35'inci maddelerine aykırıdır, iptali gerekir." ifadelerine yer verildi.

3 Kasım 2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 4'üncü maddesinin ikinci cümlesinde yer alan "....tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline oy çokluğu ile karar verildiği kaydedildi.