KAMU BORÇLARINA YAPILANDIRMA SÜRESİ UZATILDI

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin verilen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatıldı. Kararı duyuran Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Sarıgöl, seçim nedeniyle beyanname sürelerinin uzatılmasını da talep ettiklerini söyledi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'dan yararlanmak isteyenlere tanınan süreler ertelendi.

Emlak, Çevre Temizlik, İlan Reklam, Eğlence vergileri ile İdari Para cezaları ve İmar Para cezalarını yapılandırma uygulaması kapsamında vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin başvuru, bildirim ve beyan süreleri 31 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar uzatıldı. Başvuru, bildirim ve beyana ilişkin ilk taksit ödeme süreleri de 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı.

Araç muayene cezaları ertelenmedi

Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Sarıgöl, Resmi Gazetede yayımlanan karar ile yapılandırmadan yararlanmak için öngörülen sürelerin ertelendiğini belirterek, "Vergi, SGK borçlarının yanı sıra; matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, odalara olan aidat borçlarının yapılandırılmasında öngörülen başvuru tarihinin 31 Mayıs 2023 tarihinden 3 Temmuz tarihine uzatılmıştır. Peşin veya ilk taksit ödeme süresi de 30 Haziran tarihinden 31 Temmuz tarihine uzatılmıştır.  1. taksit hariç diğer taksitlerde herhangi bir uzama söz konusu değildir. Diğer bir deyişle, ilk taksit-2. taksit ile birlikte 31 Temmuz tarihinde ödenecektir" diye konuştu. Sarıgöl,  motorlu taşıtların araç muayenesini yaptırmaları gerektiği hâlde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların, araç muayenelerini cezasız olarak yaptırabilmelerine ilişkin sürede bir uzatma yapılmadığını da vurguladı.

Mali müşavirler süre uzatımı istedi

Denizli SMMMO Başkanı Mehmet Sarıgöl, ayrıca 28 Mayıs'ta yapılacak seçimler nedeniyle üyelerinden gelen yoğun talep üzerine nisan dönemi KDV beyannamesi, muhtasar vergi beyannamesi, e-Defter beratları sürelerinin makul bir tarihe uzatılması talebinde bulunduklarını dile getirdi.