YARGITAY'DAN EMSAL SENET KARARI

 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ticari yaşamda önemli bir yere sahip olan teminat senetleri konusunda yeni bir karar verdi. Yargıtay, bir senette 'teminattır'  ifadesinin tek başına senedi teminat senedi yapmayacağını belirtti.

Bir vatandaş, kendisi hakkında başlatılan icra takibini temel alan senedin teminat senedi olduğunu ileri sürerek mahkemeye başvurdu. Borçlu vatandaş, senedin bayilik sözleşmesinin “Teminat” başlıklı 12. maddesine göre düzenlendiğini ve alacaklıya teslim edildiğini savundu. Senedin arka yüzünde 'teminattır' notunun olduğunu da iddia etti.

Borçlunun Talepleri ve Davalının İddiaları

Borçlu, senedin boş olarak teminat için verildiğini, tarihlerin daha sonra doldurulduğunu ve senedin tahrif edildiğini iddia etti. Ayrıca, borcun faizsiz kaldığını belirtti ve icranın iptali ile alacaklının kötü niyet tazminatı ödemesini talep etti. Davalı ise borçlunun senedi düzenleyip kendisine verdiğini kabul ettiğini ve senedin geçersiz kılınması için gerekli tüm iddiaların senetle kanıtlaması gerektiğini belirtti.

Yargıtay'dan Emsal Karar

İcra Mahkemesi, icranın iptaline karar verdi. Davalının temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 12. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme, ilk kararında direndi. Ancak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, senedin arka yüzünde 'teminat senedidir, kullanılamaz' ifadesinin olduğunu belirledi.

 Neyin Teminatı Olduğu Belirtilmeli

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, senede sadece 'teminat' kaydının eklenmesinin, senedin teminat senedi olduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti. Kararda, borçlunun teminat senedi olduğuna dair iddiasının alacaklının imzasını taşıyan ve senede açıkça atıfta bulunan belgelerle kanıtlanamadığı vurgulandı. Yargıtay, mahkemenin ilk kararına rağmen direnmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade ederek, alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabul edilmesine karar verdi. Bu karar, teminat senetlerine dair önemli bir emsal oluşturacak.