DENİZLİ'DE KURBANLIK SATIŞLARI BAŞLADI

Denizli'de Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık satışları besihanelerde başladı. Kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatlarının 6 bin liradan satışa sunulduğu öğrenildi. Denizli HAYKOOP Başkanı Mehmet Varol, fiyatların yüksekliğinden dolayı zorluklar olsa da insanların dini vecibelerini yerine getireceğine inandığını söyledi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 2023 yılı kurbanlık satışına başlandı. Besihanelerde üreticilerin sattığı küçükbaş kurbanlık fiyatları 6 bin liradan başlıyor, besi ve yaş durumuna göre daha yüksek rakamlara çıkıyor.

Denizli Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, günümüzün ekonomik şartlarında insanların kurban kesmelerinin zorlaştığını belirterek, pek çok insanın kurban kesemeyeceğini, kesilmediği için de hazırlanan kurbanlıkların çoğunun elde kalacağını öne sürdü.

Hayvan sayısı azalmıştı

Fiyatların yüksekliğinden dolayı zorluklar olsa da insanların dini vecibeyi yerine getireceğine  inandığını söyleyen Varol, "Zorluklar var, ama dini vecibemizi de yerine getirmek için şartlarımızı zorlayarak biz bunu yerine getiriyoruz. Arz-talep dengesine çok iyi bakmak lazım. Arz çok ciddi anlamda düşmüştü, hayvan sayısı azalmıştı. Azalan hayvan sayısına karşılık talep yükseldi. Talebe cevap verilemediğinden fiyatlar uçtu. Dünya borsalarında da hayvan fiyatları, et fiyatları TL ile çarpıldığında da aynı rakamlara geliyor aşağı yukarı. Orada asgari ücretli rahatlıkla et alabiyor ama benim yurdumda asgari ücretli 250 liradan et almak istediğinde alamıyor. Üreticiler için girdi fiyatlarındaki artış da fiyatları yükseltiyor. Besleme materyallerimizin büyük bir kısmını biz ithal ediyoruz. Bu da şu andaki değerlerle yüksek rakamlara ulaşıyor" diye konuştu.

6-7 bin liranın altında olması mümkün değil

Küçükbaş kurbanlık hayvanın 6-7 bin liranın altında olmadığına işaret eden Varol, "Büyükbaş kesmek istese etin kilosu ortalama 240-250 lira. Tabii bunu et olarak değerlendirmemek lazım. Kurbanlık farklı bir şey, kurbanlık hayvan kriterlerine uygun olması gerekiyor. Ortalama karkas olarak baktığımızda canlı 60 kilo gelen bir hayvandan 30 kilo et çıkar. Etin kilosunu 250'den hesap edersen 125 lira canlı kilo fiyatı olur. Daha aşağısı olmaz. En azından 300-500 lira, 1000 lira da kurbanlık farkı oluyor et fiyatının üzerinde" ifadesini kullandı.

Canlı Hayvan Pazarında kurbanlık satışları başlıyor

Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarında 2023 yılı kurban dönemi için padok tahsis ücretlerini ödeyen üreticilerin 5 Haziran'dan itibaren kurbanlıklarını getirmeye başlayacakları, ilk etapta büyükbaş hayvanların geleceği Canlı Hayvan Pazarında Kurban Bayramına 10 gün kala küçükbaş hayvanların da modern tesiste satışa sunulacağı öğrenildi.