AŞIRI YAĞIŞLAR TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Türkiye genelinde nisan ve mayıs ayı yağışları, geçen yıllara göre ortalama yağışların üzerinde gerçekleşti. İlkbahardaki yağışlar tarımsal üretime büyük fayda sağlarken, son zamanlardaki şiddetli yağışlar tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye başladı.

Denizli'de son zamanlardaki sağanak ve dolu, tarım alanlarında lokal zararlara yol açtı. Şiddetli yağış, hububat, kekik ve pamuk ekili alanlarla sebze ve meyve bahçelerinde ürün kayıplarının yaşanmasını beraberinde getirdi. Hububatta hasat gecikirken pamuk ekimi yapmak isteyen çiftçilerin de havaların açmasını beklediği kaydedildi.

Denizli Ziraat Odaları Koordinatör Başkanı ve Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Gözler tarafında aşırı yağışlardan dolayı bazı arazilerin yüzeyinde yer yer göllenmeler olduğunu, bazı bölgelerde dolu geçişlerinin yaşandığını, Akköy tarafında dere yatağına yakın yerlerde aşırı yağışlardan dolayı selden zarar gören yerleşim yerleri ve tarım alanlarının olduğunu ifade etti.

Verim kaybına sebep oluyor

"Kırsal alanlarda arpa hasadı geldi ama yağıştan dolayı hasat edilemiyor" diyen Gemici, "Arpalarda kararma var. Arkasından buğdayların hasadı gelecek. Hava açmadığı için bir sıkıntı da orada gözüküyor. Öncesinde yağışlar iyiydi, faydalı idi, şimdi şu an öyle değil merkez ova için. Ama ilçelerimizde afat olmadıktan sonra bu yağışlar hububata faydalı. Aşırı yağışlar hububatta verim kaybına, kalite kaybına sebep oluyor. Bu yağışlara yakalanmamış olsaydı hasat edilecek arpalar, bembeyaz, tertemizdi. Şimdi yağıştan dolayı karardı arpaların taneleri. Aşırı yağışla birlikte yatan yerler var hububatta. O ayrı bir dert. İnşallah önümüzdeki günlerde hava açılır da ürünlerimizdeki sıkıntılar atlatılır" dedi.

Bir ay geriye atmış gibi gözüküyor

Merkez ovada pamuk ekili alanların son yağışlardan olumsuz etkilendiğini dile getiren Gemici, "Güneş açmayınca peşpeşe yağış ve nem devam ettiğinden kök çürümesi veya mantari hastalıkların olması söz konusu. Pamuk alanlarında yer yer seyrelmeler var. Meyvede mantari hastalıkların oluşmasına sebep oluyor, ayvada, narda, kayısıda; kalitenin düşmesine sebep oluyor. Yağışlar başlamadan önce pamuk ekimine başlanmıştı. Ama daha ekilemeyen belki yüzde 25-30 alanında arazi var. Tav sulaması yapılmıştı, yağışlardan dolayı ekilemedi. Zaman da gitgide daralıyor. Aslında bu tarihlerde bitmesi lazımdı pamuk ekimi. Mevsimler değişti. Hemen hemen tam bir ay geriye doğru atmış gibi gözüküyor. Şubat martta kuraklıktan korkarken, şimdi aşırı yağışın devam etmesinden korkmaya başladık” diye konuştu.