SIFIR OTOMOBİLDE BEKLENEN KUR ARTIŞI GELDİ

Döviz kurundaki son artış, otomobil piyasasına yansıdı. Hem sıfır otomobil almayı bekleyen vatandaşlar hem de ikinci el piyasası bu değişimden etkilendi. Araç fiyatlarında yüzde 3 ila 8 oranında bir artış görüldüğü belirtildi. Üst segment otomobillerde fiyat artışı, 150 bin TL'ye kadar çıktı. Bayilerden sıfır araç almak için en az 3 ay sıra beklenirken, daha önceden alım yapan galeriler bu araçları bedelinin çok üzerinde satışa çıkarıyor.

Yaklaşan bayram ve yaz tatili dönemi, otomobillere olan talebi artırıyor. Fakat sıfır otomobillerini bekleyen alıcılar, henüz araçlarını teslim alamadan döviz kurundaki artıştan dolayı zamlarla karşılaştılar. Genel olarak otomobil fiyatlarında yüzde 3 ile 8 arasında bir artış görüldü.

Bazı markaların yetkilileri, kur artışı nedeniyle otomobil fiyatlarında yüzde 5 ila yüzde 8 oranında bir zam yaşandığını belirtti. Özellikle 700 bin TL fiyat etiketine sahip otomobillerin fiyatları, son kur artışıyla birlikte 70 bin TL arttı. Üst segment araçlarda ise bu fiyat artışının 100-150 bin TL'ye kadar çıktığı bildirildi.

Öte yandan, daha önce 800 bin TL olan ve genellikle B segmentinde tercih edilen bir aracın fiyatı, zam sonrası 857 bin TL'ye ulaştı. Döviz kuru hareketliliği nedeniyle otomobil fiyatlarında yaşanan bu artış, alıcıları zor duruma sokuyor.

Otomotiv sektöründe sıfır araç krizi ise devam ediyor. Vatandaşlar peşinat ödeyerek 3 ay ile 1 yıl arasında sırada beklerken aynı sıfır araçlar galerilerde fahiş fiyatlarla satılıyor.Bayilerde de sıfır araçlar için liste fiyatlarının üzerinde talep edilen ücretler nedeniyle ceza kesilse de buna donanım ve aksesuar farkı gösteriliyor.

İKİNCİ ELE DE YANSIDI

Sıfır araçlara gelen kur zammı ikinci ele de yansıdı. 750 bin TL civarındaki bir araca 30-40 bin TL arasında zam geldiği gözlendi.